Este mai usor sa previi decat sa tratezi o boala, transmit medicii de familie, care subliniaza ca ‘nu exista scheme de tratament universal valabile si, in niciun caz, nu se recomanda folosirea de antibiotice in virozele necomplicate.’
“Dorim sa precizam ca este mai usor sa previi decat sa tratezi o boala. Reamintim ca, pentru acest lucru, putem beneficia de profilaxia primara prin diversele tipuri de vaccinari care pot fi efectuate la medicul de familie si de un stil de viata sanatos legat de alimentatie, activitate fizica si odihna necesara pentru avea un sistem imunitar eficient. De asemenea, respectarea regulilor de protectie personala nespecifice prin evitarea locurilor aglomerate, purtarea mastilor in spatii inchise si etichetarea tusei si a stranutului, igiena corporala si a mainilor raman in continuare recomandari foarte utile.”, precizeaza Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF), intr-un comunicat remis Edumedical.
Nu se recomanda folosirea de antibiotice in tratamentul virozelor banale
Potrivit medicilor de familie, este important ca populatia generala sa cunoasca faptul ca tratamentul unei afectiuni se bazeaza pe substantele active si dozajul pe care le contine un medicament si nu pe denumirea comerciala a acestuia. Deciziile terapeutice au la baza principiile active necesare tratarii unei afectiuni si adaptarea schemei in functie de particularitatile pacientului.
De asemenea, ‘schemele de tratament trebuie adaptate fiecarui pacient in parte’, in functie de varsta, tipul de viroza, comorbiditatile pe care le are pacientul. Nu exista scheme de tratament universal valabile si, in niciun caz, nu se recomanda folosirea de antibiotice in virozele necomplicate.
“Prin urmare, recomandam populatiei generale sa solicite consult medical, sa evite automedicatia, sa constientizeze faptul ca, in cazul virozelor, nu este necesara administrarea de antibiotic, iar eliberarea medicatiei antivirale se face in baza unei prescriptii medicale. Nu in ultimul rand, este important ca abordarea terapeutica sa cuprinda substantele active necesare in doza corecta, indiferent de denumirea unui produs sau a altuia.”, mai precizeaza SNMF in comunicat, subliniind ca ‘respectarea acestor principii va avea ca rezultat vindecarea si recuperarea rapida, cu evitarea complicatiilor virozelor din acest sezon.’
Etichete: tratament viroze, tratament infectii respiratorii, tratament gripa, antibiotice