Vitaminele cu efecte toxice supra organismului

Vitaminele cu efecte toxice supra organismuluiDaca pana acum vitaminele erau considerate forme de imbunatatire a starii noastre de sanatate, ultimele cercetari stiintifice atrag atentia asupra pericolului la care suntem expusi prin consumul vitaminelor. Efectul toxic apare in cazul vitaminelor liposolubile care se depoziteaza in ficat si in tesutul adipos. Moartea prematura este riscul major la care ne expunem. In ce conditii vitaminele au un efect toxic asupra consumatorului?

Care sunt vitaminele cu semnul intrebarii

Beta-carotenul, vitamina A, vitamina E sunt vitaminele care pot sa scurteze viata consumatorului, conform unui studiu realizat pe un esantion de peste 230.000 de femei si barbati publicat de Cochrane Library, organizatie internationala specializata pe studii de sanatate.

Folosirea antioxidantilor poate sa creasca riscul de cancer si anumite schimbari in procesul de imbatranire.

Pana in prezent, nu exista evidente clare ca folosirea beta-carotenului, vitaminelor A, E poate sa reduca riscul unei morti premature sau a anumitor boli, conform Goran Bjelakovic, Spitalul Universitar din Copenhaga.

Antioxidantii nu au fost niciodata considerati ca masuri preventive a bolilor cronice sau a mortalitatii, conform Pamela Mason, Health Supplements Information Service.

Efectele toxice ale vitaminelor

Fiecare categorie de varsta, adulti, copii, adolescenti, femei gravide sau in perioade de lactatie trebuie sa aiba in vedere un anumit aport de vitamine pentru ca acestea sa aiba efecte benefice.

Excesul unor vitamine in organism prin ignorarea aportului de vitamine in functie de categoria din care facem parte poate determina aparitia efectelor toxice.

Vitamina D cauzeaza tulburari digestive sau renale, hipertensiune arteriala, depuneri de calciu cu localizare anormala.

Vitamina A determina afectare hepatica, dureri musculare si osoase, efecte teratogene si o coloratie galbena a pielii.

Vitamina K duce la tulburari hematologice, afectare hepatica.

Vitamina C cauzeaza tulburari gastrointestinale, favorizeaza litiaza renala oxalica.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.