Boala bronsiectazica (BB) este o afectiune pulmonara cronica ce se defineste prin coexistenta alterarii anatomice la nivel pulmonar cu o simptomatologie clinica specifica. Alterarea anatomica se refera la dilatarea anormala, permanenta si evolutiva a bronhiilor de calibru mediu, precizeaza Prof. Dr Voicu Tudorache, intr-un comunicat al Spitalului Victor Babes Timisoara.
Simptome boala bronsiectazica
– tuse cronica
– expectoratie abundenta, purulenta
– infectii respiratorii repetitive
Potrivit sursei citate, incidenta este de pana la 566 de cazuri la 100.000 de locuitori cu o crestere de 40% in ultimul deceniu.
“BB este o afectiune cronica care poate fi tratata, dar nu poate fi vindecata.
Managementul BB urmareste reducerea exacerbarilor (acutizarilor), reducerea simptomelor, imbunatatirea calitatii vietii si reducerea riscului de complicatii viitoare, cum ar fi declinul functiei pulmonare si exacerbarile severe. Netratata corect, boala altereaza profund calitatea vietii devenind invalidanta.”, precizeaza Prof. Dr Voicu Tudorache in comunicatul citat.
Cauze boala bronsiectazica
Cautarea unei cauze de baza, care poate fi susceptibila de o interventie tintita pentru a preveni deteriorarea continua, este primordiala, dar ramane adesea zadarnica.
Tratament boala bronsiectazica
Terapia se concentreaza rapid catre tratamente empirice pentru a preveni exacerbarile infectioase si a intarzia progresia bolii.
“Boala bronsiectazica inglobeaza leziuni pulmonare cauzate de o varietate mare de procese patogenice care raspund diferit la terapia cu antibiotice inhalatorii. Bolnavii cu bronsiectazii au adesea infectii cronice polimicrobiene.”, mai precizeaza Prof. Dr Voicu Tudorache de la Spitalul Victor Babes Timisoara.
Sursa foto: FB/Spitalul Victor Babes Timisoara
Etichete: boala bronsiectazica, simptome boala bronsiectazica, tuse cronica, expectoratie abundenta, infectii respiratorii, spitalul victor babes timisoara