Abuzul de antibiotice face ca in cazul unor infectii severe sa nu mai existe solutii terapeutice. Este necesara o reducere cu cel putin 30 la suta a consumului de astfel de medicamente, spun medicii de la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.
Romania este pe locul 3 intre tarile europene in ceea ce priveste consumul de antibiotice, iar doctorii atrag atentia cu privire la abuzul de antibiotice, dar si asupra modului lor de administrare. Specialistii spun ca acestea duc la o rezistenta sporita fata de tratamentul ce ar putea fi folosit in cazul unor infectii care nu mai pot fi vindecate, ba, dimpotriva, se pot agrava, putand duce la deces.
“Orice antibiotic aduce modificari ale florei intestinale, care are un rol major in organism. Consumul nejustificat al acestor medicamente duce la selectarea unor tulpini de microbi care devin rezistenti la diverse clase de antibiotice. Or, in cazul unei infectii, constatam ca nu mai avem solutii terapeutice. Din pacate, in ultimii ani, am observat o crestere exponentiala a consumului in tarile din centrul si sudul Europei. Nu intelegem, de exemplu, ca nu este necesara administrarea imediata a unui antibiotic, daca avem febra, o banala raceala sau daca avem o infectie usoara. Asta arata, insa, ca in Romania nu exista o educatie medicala vizavi de consumul haotic de antibiotice”, spune dr. Maria Cerbu – medic primar boli infectioase – Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara, potrivit unui comunicat.
Medicii mai atrag atentia ca tratamentul unor boli cu specific pneumologic, cum ar fi tuberculoza sau pneumonia, in cazul carora se administra in trecut un singur antibiotic, in general penicilina, a ajuns sa fie tot mai ineficient din cauza aparitiei rezistentei microbiene, inclusiv a multirezistentei la antibiotice. De aceea, acum este necesara, adesea, administrarea unei combinatii de patru medicamente, in cazul TBC, sau de doua, in situatia unui bolnav cu pneumonie, mai spun doctorii.
“Din pacate, vorbim in continuare de automedicatie. E ca la fotbal, toata lumea se pricepe la medicamente si la modul lor de administrare, dar trebuie sa recunoastem ca nu putine sunt cazurile de prescriere gresita a unor antibiotice in cabinetele unor medici de familie si chiar si in unele spitale. Daca in ceea ce priveste automedicatia ne putem baza doar pe dezvoltarea si promovarea unei educatii medicale, in cazul unitatilor sanitare ar trebui sa vorbim de o analiza a efectelor antibioterapiei. Apoi, ar trebui impus un set de masuri pentru reducerea consumului, dar si un control adecvat asupra administrarii antibioticului. Si asta pentru ca efectul abuzului de antibiotice duce la esecul unor tratamente care functionau in trecut, ba, mai mult, la producerea unor efecte adverse majore si chiar cresterea mortalitatii in randul pacientilor”, spune dr. Maria Cerbu – medic primar boli infectioase – Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.
Etchete: antibiotice, abuz antibiotice, consum antibiotice, automedicatie antibiotice, tratament boli infectioase, spitalul victor babes timisoara