Rino-conjunctivita alergica este o problema de sanatate semnificativa din cauza incarcaturii simptomelor, precum si a impactului acesteia asupra calitatii vietii populatiei afectate. De asemenea, implica o povara economica mare, spune Dr. Bianca Matis – medic primar alergolog la Spitalul ‘Victor Babes’ Timisoara.
Cunoasterea sezonului de polen si a perioadelor de varf de polen ajuta la prevenirea expunerii, dar si la alegerea medicatiei optime pentru pacientii sensibilizati, care prezinta simptome de severitate strict legata de cantitatea si tipul de polen la care sunt expusi. In general, polenizarea incepe in primavara si se termina in toamna.
“Polenul de iarba este de departe cea mai frecventa cauza de polinoza in Europa.In zona noastra geografica perioada de inflorire a ierburilor de vara, ce fac parte din familia graminaceelor, incepe la inceputul lunii mai si se termina la sfarsitul lunii iulie. Polenul de iarba induce in principal simptome nazale si conjunctivale, insa poate exacerba si astmul.”, precizeaza Dr. Bianca Matis intr-o postare pe pagina unitatii medicale.
Potrivit sursei citate, stilul de viata urban occidentalizat este asociat cu un risc mai mare de sensibilizare si la alergenii de polen. Viata urbana inseamna expunerea crescuta la o poluare atat din interior, cat si din exterior si, din cauza posibilelor interactiuni dintre alergenii inhalati si alti factori de mediu, poate creste riscul atat de sensibilizare alergica, cat si de agravare a simptomelor pacientilor care sunt deja sensibilizati.
De asemenea, in aceasta perioada a anului exista o concentratie crescuta de polen de copaci. Cel mai alergenic polen de copac este produs de mesteacan (Betula). Durata sezonului principal depinde in mod remarcabil de temperatura si astfel variaza de la 2 la pana la 8 saptamani, in zona noastra incepand devreme in luna aprilie.
“La inceputul lunii martie, inainte de mesteacan, alunul si arinul sunt primii copaci (perioada decembrie-aprilie) care elibereaza polen, urmati de carpen. Ca o consecinta a acestei polenizari precoce si a reactivitatii incrucisate intre acesti copaci, alunul si arinul pot actiona ca promoteri de sensibilizare alergica la polenul de la Betulaceae, astfel incat simptomele clinice devin mai accentuate in timpul sezonului de mesteacan. In ultimii ani, utilizarea tot mai frecventa a acestui copac ca o planta ornamentala a determinat o crestere semnificativa a sensibilizarii alergice la acest alergen.”, mai precizea medicul Bianca Matis de la Spitalul ‘Victor Babes’ Timisoara.
Legat de utilizarea tot mai mare a unor specii pentru decor si peisagistica in gradini si parcuri, se observa o sensibilizare mare la speciile ce fac parte din familia Cupressaceae, precum speciile de chiparos. Deoarece polenul de chiparos este prezent in atmosfera la sfarsitul iernii (februarie-martie), simptomele alergiei la acest polen pot fi confundate cu infectii virale, insa acest arbore pare sa fie responsabil pentru cresterea prevalentei si a impactului clinic al alergiilor de primavara timpurie.
Etichete: alergiile de sezon, alergii polen, sezonul de polen, spitalul victor babes timisoara