In atentia parintilor si a medicilor este semnalata o noua reusita in sistemul medical romanesc in cazul copiilor care sufera de hernie diafragmatica congenitala. Interventia chirurgicala rapida este principala recomandare a medicilor in acest caz. Sansele de supravietuire in cazul acestor copii, a crescut in ultimii ani cu 50%. Ce trebuie sa stie parintii ca sa isi salveze copilul?
Ce este hernia diafragmatica congenitala
In cazul copiilor cu hernie diafragmatica congenitala, organele din abdomen, intestine, stomac, splina sau ficat se deplaseaza in torace prin bresa din diafragm. Din aceasta cauza, plamanii nu se pot dezvolta complet, cauzand hipoplazie pulmonara. Afectarea plamanilor este cu atat mai mare cu cat organele abdominale stau mai mult in torace.
In ce consta interventia chirurgicala
Interventia de reparare a defectului congenital depinde de progresul copilului in zilele ulterioare nasterii.
Repozitionarea organelor abdominale se realizeaza printr-o incizie efectuata pe linie mediana. In acest mod, si diafragmul este reconstruit. Plamanii vor avea spatial necesar sa se dezvolte firesc.
Pana la varsta de 8-9 ani se poate determina o dezvoltare compensatorie a copilului.
“Copiii cu hernie diafragmatica congenitala sunt copii foarte speciali, delicati, cu functii fiziologice destul de fragile. Starea lor se poate schimba de la un minut la altul, ora de ora. Manevre simple pot destabiliza un nou-nascut care a suferit o interventie chirurgicala si se afla intr-un echilibru labil. De aceea, pentru astfel de copii critici, fiecare detaliu conteaza”, a explicat dr. neonatalog Dana Zaciu.
Caz exceptional in Romania
Medicii romani au intervenit cu succes in cazul unui nou-nascut cu hernie diafragmatica congenitala. O echipa multidisciplinara de medici a fost mobilizata de catre dr. Hadi Rahimian, directorul medical al Spitalului Baneasa.
Nou-nascutul a fost operat chiar in a doua zi de viata de catre dr. Dan Cristea, medic specialist chirurg pediatru, dr. Monica Trancioveanu, medic primar chirurgie si ortopedie pediatrica. Anestezia a fost asigurata de dr. Cristian Tanase, medic anestezist. Operatia a avut un real succes.
“Deosebit de importanta pentru ingrijirea unor copii cu malformatii congenitale de acest tip este prezenta sub acelasi acoperis a tuturor specialistilor implicati in diagnosticul, tratamentul si sustinerea acestor pacienti. Spitalul Baneasa este unul dintre putinele spitale din Bucuresti care are sectiile de chirurgie pediatrica si neonatologie la un loc, astfel incat copilul nu trebuie sa fie transferat de la un spital la altul”, a precizat dr. Dan Cristea.
Sursa: Comunicat Medical Regina Maria