Medic: Anul 2022 este un an de convietuire cu virusul SARS-CoV-2

Medicul Adrian Marinescu, directorul medical la Institutul ‘Matei Bals din Capitala, spune ca anul 2022 este un an de convietuire cu virusul SARS-CoV-2.

El a atentionat ca, desi vor fi putine cazuri severe, vor mai exista persoane care ajung in terapie intensiva. Totusi, in opinia sa, cel mai probabil, un nou val al pandemiei nu ar avea un impact important la nivel mondial.

“Apropo de ceea ce va urma. Trebuie sa facem o diferenta intre ceea ce inseamna numar de infectii si cele care intr-adevar pun probleme. Adica presupun complicatii, internari. Puteti sa vedeti ca si in acele tari unde vorbim de subvariante pentru Omicron, numarul de infectii nu inseamna si o crestere importanta de spitalizari, nu inseamna crestere in terapie intensiva. Un numar totusi mic. Eu nu cred ca vor exista schimbari importante. Sigur, in medicina nimic nu este 100%, dar cel mai probabil ca nu va exista un impact important la nivelul mapamondului intr-un alt val. Ca in mod punctual vor exista numite situatii, ca vor fi cazuri, poate la nivel de focar, in unele locuri nu inseamna ca de aici putem sa tragem concluzia ca vom avea greutatile legate de pandemie din trecut – valul al patrulea si ceea ce stiam noi la nivelul pandemiei. Nu cred ca o sa fie un impact important”, a precizat medicul Adrian Marinescu, citat de Agerpres.

El a subliniat ca vaccinarea impotriva noului coronavirus ramane utila, chiar daca se vorbeste despre o eficienta mai scazuta a actualelor vaccinuri fata de variantele noi ale virusului.

“Eu cred ca vaccinarea este utila si aici as veni cu un exemplu concret. Eu vad la raportul de garda in fiecare zi apropo de Institutul Matei Bals; situatia aceasta este peste tot. Practic este regula: de fiecare data cand vorbim de o situatie care a dus la decese, aproape totdeauna vorbim de pacienti care erau nevaccinati. Este o raritate sa fie cineva vaccinat cu schema completa si sa aiba complicatii atat de grave incat sa evolueze imprevizibil catre deces. (…) Ca de aici discutam despre o eficienta scazuta in raport cu variantele noi de virus SARS-COV-2 este altceva. Nimeni nu contesta si nimeni nu spune ca la Omicron nu e o eficienta mai redusa si ca ne-am dori un vaccin care sa fie net superior si pe care nu il avem acum. Categoric ca de ajutat o face, chiar daca intr-o masura mai mica decat se intampla la variantele anterioare”, a punctat directorul medical al Institutului ‘Matei Bals’, potrivit sursei citate.

Etichete: virusul sars-cov-2, convietuire cu virusul sars-cov-2, adrian marinescu

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2025 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.