Raed Arafat a anuntat ca vor fi suspendate internarile si interventiile chirurgicale, precum si alte tratamente si investigatii medicale care nu reprezinta urgente si care pot fi reprogramate. Decizia, potrivit sefului DSU, decizia se va aplica pentru o perioada de 30 de zile.
Organizatiile de pacienti au luat atitudine impotriva acestei hotarari. Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) se arata revoltata de modul in care autoritatile au decis sa blocheze internarea pacientilor cronici.
Potrivit Coalitiei, chiar daca ei poate nu sunt o urgenta majora, vor deveni cat de curand daca nu au acces la ingrijiri medicale si monitorizare.
“Reamintim autoritatilor ca 88% dintre pacientii tratati cu cancer au decedat in 2020, potrivit unor date si declaratii oficiale si 25% dintre pacientii cu boli cardiovasculare nu au mers deloc la medic”, potrivit unui studiu COPAC.
“Mi se pare o lipsa de responsabilitate din partea autoritatilor sa inchidem din nou spitalele pentru pacientii cronici. Pandemia nu va pleca asa usor, iar pacientii cronici vor plati, unii chiar cu viata. In plus si statul va plati de 2-3 ori mai mult pentru a le trata ulterior complicatiile. La aproape doi ani de la inceperea pandemiei, noi gasim aceeasi solutie ca la inceput sa inchidem spitalele, in conditiile in care acum este demonstrat ce decizie nociva a fost”, a declarat Radu Ganescu, presedintele COPAC, potrivit unui comunicat de presa.
COPAC solicita factorilor de decizie sa revina asupra deciziei de luni, sa gaseasca alte solutii pentru bolnavii de COVID si sa nu puna in pericol viata pacientilor cronici.
Si Federatia UNOPA solicita autoritatilor sa revina asupra deciziei de a bloca internarea in spitale a pacientilor care nu sunt urgente majore.
Potrivit unui comunicat de presa al UNOPA, pacientii cu HIV au nevoie uneori de internare imediata, chiar daca nu pot fi incadrati in categoria urgente majore.
Etichete: suspendare internari in spitale, suspendare interventii chirurgicale, COPAC, UNOPA