In unitatile medicale in care functioneaza deja centre de imunizare, poate sa inceapa ctivitatea de vaccinare a pacientilor internati.
“O prioritate in aceasta perioada este demararea activitatilor de vaccinare in unitatile sanitare cu paturi atat in cele private, cat si in cele de stat. De principiu, activitatea poate sa inceapa in spitalele in care exista deja un centru de vaccinare. Dozele vor fi preluate prin acele centre de vaccinare si vor fi alocate pentru vaccinarea pacientilor internati, pacientii eligibili folosind aceleasi credentiale, aceleasi ID-uri ale centrelor de vaccinare deja organizate in unitatile sanitare respective. Stim ca in etapa I a campaniei de vaccinare au fost organizate peste 300 de centre de vaccinare in unitatile sanitare. In momentul de fata, vorbim de circa 100 de centre care inca mai functioneaza in unitatile sanitare, asa incat noi in aceste zile vom centraliza si vom configura in Registrul Electronic National al Vaccinarilor toate spitalele asa incat ele vor incepe progresiv sa solicite doze si sa poata vaccina’, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghita citat de Agerpres.
Seful CNCAV a mai adaugat ca isi doreste ca, in spitalele in care nu exista deja centre de vaccinare, imunizarea pacientilor sa inceapa in data de 17 mai.
“Ne dorim ca din 17 mai sa inceapa aceasta activitate in restul spitalelor. Nu necesita conditii deosebite”, a mai precizat Valeriu Gheorghita.
Porivit acestuia, se pot utiliza toate tipurile de vaccin anti-COVID, insa ‘preferabil’ este cel de la compania Johnson&Johnson deoarece se administreaza intr-o singura doza, avand in vedere ca intervalul de timp pentru rapel la celelalte tipuri depaseste de multe ori perioada internarii.
“In situatiile respective, daca se opteaza pentru un alt tip de vaccin, (…) pacientul isi poate efectua rapelul intr-un centru de vaccinare functional din proximitatea localitatii de domiciliu cu prezentare directa”, a mai indicat presedintele CNCAV.