O echipa de cercetatori americani a detectat anticorpi anti-Covid la un nou nascut a carui mama a fost vaccinata impotriva virusului SARS-CoV-2, relateaza EFE.
Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Atlantica din Florida acesta este primul caz cunoscut al unui sugar in al carui sange a fost detectat imunoglobulina IgG, unul dintre cei cinci anticorpi pe care organismul ii produce pentru a se apara de agenti patogeni si care este asociat virusului SARS-CoV-2, scrie si Agerpres.
Acesta este un studiu preliminar, o compilatie de articole stiintifice ale caror concluzii au fost verificate de cercetatori independenti.
Vaccinarea femeilor insarcinate cu vaccinul antigripal si trivalent DTP (impotriva difteriei, tetanosului si tusei convulsive) a fost bine studiata in termeni de siguranta si eficienta pentru protejarea nou-nascutului la trecerea anticorpilor prin placenta, astfel incat exista posibilitatea – potrivit autorilor – la o protectie similara daca mama este vaccinata impotriva SARS-CoV-2, virusul care provoaca boala COVID-19.
Vaccinul, in acest caz cel de la Moderna, a fost administrat unei lucratoare sanitare din prima linie, la momentul cand sarcina avea 36 de saptamani si 3 zile. Nasterea, pe cale naturala, a fost normala si spontana, la trei saptamani dupa administrarea primei doze de vaccin anti-COVID-19, mai scriu sursele citate.
Femeia a nascut o fetita, cu evolutie normala, careia i s-au prelevat mai multe probe de sange din cordonul ombilical. Acestea au fost trimise la laborator pentru a se realiza un test de anticorpi impotriva noului coronavirus.
Intre timp, mama a primit a doua doza de vaccin de la Moderna, urmandu-se protocolul de vaccinare cu rapelul la 28 de zile.
Rezultatele au indicat detectarea de anticorpi IgG in sangele din cordonul ombilical al bebelusului impotriva proteinei S a SARS-CoV-2 (folosita de virus pentru a penetra celula umana).
„Am demonstrat ca anticorpii IgG impotriva SARS-CoV-2 sunt detectabili in testul de sange prelevat din cordonul ombilical al unui nou-nascut dupa ce mama a primit o singura doza de vaccin”, au subliniat cercetatorii.
Ei au mai adaugat ca, desi este vorba de primul caz consemnat, exista totusi o protectie si o scadere a riscului de infectare cu SARS-CoV-2 in cazul in care mama este vaccinata.
Totusi, la acest moment nu se cunoaste inca gradul de protectie de care beneficiaza nou-nascutii si momentul ideal cand trebuie vaccinate femeile insarcinate, astfel incat este nevoie de mai multe studii pentru a se evalua cantitatea si durata anticorpilor neutralizanti prezenti in organismul bebelusilor.
Etichete: anticorpi covid-19, vaccinare anti-covid femei insarcinate, transmitere anticorpi nou-nascut