Asociatia Romana Anti-SIDA (ARAS) si Asociatia Sens Pozitiv, Asociatia Integration si Institutul National de Boli Infectioase ‘Prof. Dr. Matei Bals” anunta incheierea, la 30 iunie 2013, a proiectului ‘A doua sansa’, demarat in data de 01.07.2010, cu perioada de implementare 36 de luni si o valoare totala de 20.812.555 lei.
In cadrul proiectului au fost deschise 4 centre de servicii integrate (doua in Bucuresti, unul in Timisoara si unul in Constanta). In aceste centre 4000 de consumatori de droguri injectabile au primit servicii si sansa: de a nu se imbolnavi, de a-si diagnostica din timp afectiunile medicale, de a-si pastra familia, de a-si gasi un partener sau prieten, de a se angaja, de a indrazni sa isi ceara drepturi elementare, cum ar fi dreptul la viata sau dreptul la tratament. Dintre acestia, 560 au primit si tratament substitutiv, iar 129 au urmat cursuri de formare profesionala.
Agentia Nationala Antidrog estimeaza ca, in Bucuresti, numarul consumatorilor de droguri utilizate injectabil este de peste 19.000 de persoane, iar Ministerul Sanatatii raporteaza ca 31% dintre noile cazuri de infectie cu HIV sunt in randul consumatorilor de droguri injectabile (231 de consumatori de droguri dintre cele 754 de persoane infectate cu HIV care au fost diagnosticate in 2012). Numarul real al consumatorilor infectati cu HIV este probabil sa fie mult mai mare, datele raportate referindu-se doar la persoanele care au accesat servicii medicale.
Ultimele statistici arata ca, in Bucuresti, numarul consumatorilor de droguri injectabile este de 17.800. Între 2004 si 2010, serviciile ARAS au atins peste 9.000 de consumatori de droguri injectabile, care au primit servicii psiho-medico-sociale pentru reducerea riscurilor de infectare cu HIV/SIDA, cu virusul Hepatitei B si C etc.