Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege privind protectia drepturilor persoanelor diagnosticate sau suspectate a fi diagnosticate cu boli sau afectiuni alergice.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea cadrului normativ pentru protectia, siguranta vietii si respectarea, in conditii de egalitate si nediscriminare, a drepturilor persoanelor cu boli si afectiuni alergice, precum si ale persoanelor care prezinta suspiciunea de a fi diagnosticate cu astfel de boli si afectiuni,relateaza Agerpres.
„Prezenta lege instituie cadrul normativ pentru protectia, siguranta vietii si respectarea, in conditii de egalitate si nediscriminare, a drepturilor persoanelor diagnosticate, precum si ale celor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu urmatoarele boli si afectiuni alergice: astmul bronsic, rinita alergica, alergie alimentara, rinoconjunctivita alergica, dermatita alergica, anafilaxie. Prezenta lege nu se aplica persoanelor diagnosticate sau care sunt suspectate a fi diagnosticate cu intolerante alimentare sau boala celiaca. Masurile prevazute de prezenta lege au ca obiective: facilitarea si efectuarea diagnosticarii precoce a persoanelor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu astfel de boli si afectiuni alergice, identificarea, inregistrarea si evidenta persoanelor diagnosticate cu boli si afectiuni alergice, imbunatatirea tratamentului cetatenilor diagnosticati cu boli si afectiuni alergice, prevenirea aparitiei complicatiilor si ameliorarea starii de sanatate, facilitarea integrarii acestor persoane in scoala, in activitati sportive si in munca”, se arata in proiect, potrivit sursei citate.
Persoanelor carora li se adreseaza aceasta lege li se garanteaza accesul in conditii de nediscriminare in unitatile de invatamant preuniversitar de stat sau particular, inclusiv cele care functioneaza cu program prelungit si care asigura sau nu servicii de masa, in unitatile spitalicesti, de stat sau privat si in unitatile de cazare, de stat sau private, care organizeaza tabere pentru copii, cu conditia informarii, in prealabil, cu privire la participarea copiilor diagnosticati cu boli sau afectiuni alergice si a celor care sunt suspectati a fi diagnosticati cu boli sau afectiuni alergice.
De asememea, unitatile de invatamant preuniversitar au obligatia ca, pentru copiii diagnosticati cu boli si afectiuni alergice si pentru cei care sunt suspectati a fi diagnosticati cu boli si afectiuni alergice, dovedite prin adeverinta medicala emisa de medicul alergolog, sa asigure, dupa caz, toate mesele, conform programului la care este inscris copilul sau posibilitatea pentru familie, parinti, tutore ori reprezentant legal de a aduce in respectivele unitati alimentele necesare hranirii copiilor, in recipiente separate, servite individual, mai arata proiectul.
„Persoanelor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu boli si afectiuni alergice le sunt decontate analizele si testele specifice necesare diagnosticarii. Decontarea se realizeaza prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, la recomandarea medicului alergolog. (…) Fiecare persoana care nu a implinit varsta de 18 ani si care prezinta risc de soc anafilactic beneficiaza, anual si in mod gratuit, de o doza de adrenalina pentru autoinjectare, in baza documentului medical eliberat de medicul alergolog”, mai prevede proiectul citat de Agerpres.
Totodata, acest proiect legifereaza infiintarea Registrului national pentru evidenta persoanelor cu boli si afectiuni alergice, iar medicii alergologi vor avea responsabilitatea de a introduce persoanele diagnosticate in cadrul acestuia.
Etichete: alergii, persoane diagnosticate cu alergii, drepturi persoane cu alergie