Masca de protectie nu reduce cantitatea necesara de oxigen, confirma un nou studiu care contracareaza un mit comun, conform caruia purtarea acestui accesoriu ar fi nesanatoasa, relateaza UPI.
Afirmatiile potrivit carora mastile reduc aportul de oxigen, provoaca „intoxicatie” cu dioxid de carbon sau slabesc sistemul imunitar au castigat teren, alimentate partial de informatiile care circula pe retelele sociale. In acelasi timp, autoritatile sanitare – inclusiv Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si American Lung Association – au emis informatii care demistifica aceste mituri. Cu toate acestea, astfel de afirmatii persista, relateaza si Agerpres.
Cercetatorii de la Universitatea McMaster din Canada si-au propus sa testeze afirmatiile. Ei au oferit unui numar de douazeci si cinci de adulti – cu varsta medie de 76,5 ani – oximetre portabile pentru a-si masura nivelul de oxigen din sange in timp ce purtau masca de protectie, precum si inainte si dupa.
Cercetatorii nu au identificat semne de hipoxie, sau reducerea oxigenului din sange.
„Acest lucru sustine ceea ce cunosteam deja”, a declarat doctor Aaron Glatt, specialist in boli infectioase care nu a fost implicat in studiu. „Nu exista o reducere a oxigenului ca urmare a purtarii unei masti”, a adaugat el, potrivit surselor citate.
Unele persoane se pot simti inconfortabil purtand o masca, a mentionat Glatt, purtator de cuvant in cadrul Societatii pentru Boli Infectioase din America. Insa, aceasta nu este o scuza pentru a nu face acest lucru, a spus el. „Eu privesc mastile ca pe centurile de siguranta. Nu sunt neaparat confortabile, dar protejeaza „, a spus acesta.
Pentru acest studiu, echipa condusa de doctor Noel Chan a oferit fiecarui participant masti de protectie, de unica folosinta, in trei straturi, non-medicale.
Voluntarii le-au purtat in timpul activitatilor zilnice de rutina sau in repaus si au utilizat pulsioximetrul pentru a-si monitoriza nivelul de oxigen timp de o ora inainte de a purta masca, in timp ce o purtau o ora si o ora dupa aceea.
Nu au existat reduceri ale saturatiei de oxigen din sange. In medie, saturatia de oxigen a fost de 96,1% inainte ca participantii sa poarte masca, si apoi usor mai ridicata in timp ce purtau masca si ulterior – 96,5%, respectiv, 96,3%.
Concluziile acestui studiu au fost publicate in Journal of the American Medical Association.
Etichete: masca de protectie, mit masca de protectie, avantaje masca de protectie