Medicul pediatru Mihai Craiu spune ca la copiii anterior sanatosi infectiei cu noul coronavirus, proportia de pacienti spitalizati este extrem de mica, acestia reprezentand mai putin de un procent din toti bolnavii confirmati cu Covid-19 la nivel mondial.
“In principiu, pentru copiii anterior sanatosi (n.r. infectiei cu noul coronavirus), parintii celor mai multi copii din Romania nu ar trebui sa aiba niciun fel de motiv de ingrijorare. Pentru ca toti ceilalti copiii de etnie caucaziana din tari europene, Franta, Germania, Marea Britanie, SUA, vorbesc de copii cum sunt imensa majoritate a copiilor romani care nu au background etnic diferit, cum ar fi in Statele Unite, unde sunt afroamericani mai multi sau in zone unde exista copii de origine asiatica. La copiii caucazieni anterior sanatosi de varsta mica, insemnand intre zero si 9 ani inclusiv, proportia de pacienti spitalizati este extrem de mica. Ei reprezinta sub un procent din toti bolnavii confirmati cu infectia COVID-19 in lume. Sunt putini fata de toate celelalte grupe de varsta. In afara de faptul ca sunt putini, severitatea nu este foarte mare”, a declarat Dr. Mihai Craiu, potrivit Agerpres.
Potrivit medicului, la cei mai multi copii infectati cu noul coronavirus, boala seamana cu o ‘infectie obisnuita’ de cai aeriene superioare.
“De altfel, parintii copiilor care au avut deja COVID, inclusiv romani, spun ca a semanat cu alte raceli de la gradinita din anii precedenti, adica pot avea febra, tuse, nas infundat, dureri in gat, ceva expectoratie, pofta de mancare mica. Niste simptome obisnuite, nu exista niciunul special, asa cum sunt la adulti – lipsa mirosului si pervertirea gustului, acestea nu prea apar la copilul mic… (…) Nu sunt niste semne speciale la copii. Daca tot vorbim despre cazul sever de la Spitalul ‘Victor Gomoiu’, trebuie spus ca el (n.r. copilul) este foarte bine ingrijit de experti. (…) Aceasta complicatie, chiar si grava in principiu, poate fi controlata terapeutic foarte bine si in Romania. Nu exista niciun fel de risc major cata vreme copilul este in spital si este asistat cu echipamente de terapie intensiva”, a mai spus medicul pediatru.
Conform acestuia, la copii, spre deosebire de adulti, in cazul in care fac complicatii, acestea nu apar la plamani, ci la inima.
“Spre deosebire de adulti, copiii, daca fac complicatii, nu le fac la plamani, nu vor fi niciodata in situatia de a nu avea acces la un ventilator cum s-a intamplat la adulti. Ei, in general, fac complicatii la inima. Aceasta este principala complicatie. De aceea a si fost comparat sindromul inflamator multisistemic (PIMS)… Acesta poate afecta inima si are o boala cu care seamana sindromul Kawasaki, care a fost descris acum 53 de ani de un medic japonez, care a murit anul acesta la 95 de ani – nu de COVID, ci de varsta, de batranete. (…) Seamana mult acest sindrom inflamator multisistemic cu Kawasaki. De aceea i s-a si zis la inceput boala Kawasaki like cand au descris-o prima oara medicii din Italia si din Spania, in primavara in martie si aprilie’ a mai explicat Dr Craiu, conform sursei citate.
In opinia sa, parintii nu trebuie sa intre in panica cat timp copilul poate sa se joace, sa manance, sa faca efort, sa mearga.
Etichete: copii coronavirus, copii cu covid, riscuri covid la copii, boala kawasaki copii, medic pediatru mihai craiu