Lista de E-uri cu grad sporit de periculozitate

euriSelectarea produselor pe care le cumparam din comert ar trebui sa aiba ca o motivatie principala tipul si numarul de aditivi alimentari, mai exact E-uri, care se regasesc in produse. Gradul de periculozitate a unora dintre aceste E-uri, diferitele boli pe care le genereaza sunt semnale de alarma asupra consumatorilor pentru prevenirea diferitelor afectiuni cauzate de utilizarea E-uri.

O lista care merita consultata inainte de a alege un produs in magazine in vederea protejarii sanatatii personale si a familiei v-am pregatit mai jos. Lista E -uri periculoase dar si lista E-uri cancerigene:

Aditivi alimentari cancerigeni

E 121 – citrus red 2 (culoarea portocalie);  colorant pentru coaja de citrice;

E 123 – amaranth (culoarea rosie); utilizat in racoritoare, dulciuri;

E 131 – albastru patent; utilizat in dulciuri;

E 210 – acid benzoic; utilizat in conserve, preparate din carne;

E 211 – benzoat de sodiu; utilizat in conserve, preparate din carne;

E 213 – benzoat de calciu; utilizat in conserve, preparate din carne;

E 214 – etil p hidroxibenzoat; utilizat in conserve, preparate din carne;

E 215 – etil p hidroxibenzoat de sodiu; utilizat in conserve, preparate din carne;

E 239 – hexametilen tetramina; utilizat in preparate conservate;

E 951 – aspartam; provoaca tulburari hepatice si alergii; utilizat in racoritoare, dulciuri, inghetate pentru gust dulce artificial;

E 1201 – polivinilpirolidona ; provoaca tulburari hepatice si alergii; utilizat in racoritoare, dulciuri, inghetate pentru gust dulce artificial;

E 1202 – polivinilpolipirolidona; provoaca tulburari hepatice si alergii; utilizat in racoritoare, dulciuri, inghetate pentru gust dulce artificial.

 

Aditivi alimentari care provoaca boli intestinale si ale ficatului

E 220 – dioxid de sulf; utilizat in conserve, conservant de suprafata pentru citrice;

E 221 – sulfit de sodiu; utilizat in conserve si preparate din carne;

E 222 – sulfit acid de sodiu; utilizat in conserve, bauturi alcoolice;

E 223 – metabisulfit de sodiu; utilizat in conserve, bauturi alcoolice;

E 224 – metabisulfit de potasiu; utilizat in bauturi alcoolice teste de laborator;

E 226 – sulfit de calciu; utilizat in bauturi alcoolice;

E 227 – sulfit acid de calciu; utilizat in bauturi alcoolice;

E 228 – bisulfit de potasiu; utilizat in bauturi alcoolice;

E 231 – ortofenil; utilizat in conservarea citricelor;

E 232 – ortofenil fenolat de sodiu; utilizat in conservarea citricelor;

E 233 – tiabendazol; utilizat in conservarea bananelor;

E 234 – nizina; utilizat in branza topita;

 

Adiviti alimentari care provoaca tulburari ale ficatului

E 320 – butilhidroxianisol (BHA); utilizat in margarina;

E 321 – butilhidroxitoluen (BHT); utilizat in margarina;

E 338 – acid fosforic; utilizat in branza topita;

E 339 – fosfati; utilizat in dulciuri, conserve;

Aditivi alimentari care provoaca tulburari hepatotoxice

E 281 – propionati; utilizat in branzeturi topite, paine;

E 283 – propionati; utilizat in produse de panificatie;

E 461 – metilceluloza; utilizat in dulciuri, bauturi alcoolice, racoritoare, supe, inghetate;

E 463 – hidroxipropil; utilizat in dulciuri, bauturi alcoolice, racoritoare, supe, inghetate;

E 466 – carboximetil; utilizat in uleiuri, grasimi, dulciuri, bauturi alcoolice, racoritoare, condimente, salate, supe, inghetate;

Aditivi alimentari care provoaca tulburari hepato-biliare

E 250 – nitrit de sodiu; utilizat in mezeluri;

E 251 – nitrit de sodiu; utilizat in mezeluri;

E 252 – nitrat de potasiu; utilizat in mezeluri;

Aditivi alimentari care provoaca tulburari ale tubului digestiv

E 341 – fosfati; utilizat in produse de panificatie;

E 450 – difosfati; utilizat in dulciuri, conserve si produse de panificatie;

Aditivi alimentari care provoaca alergii

E 101 – riboflavina; utilizat in margarina, branzeturi;

E 102 – tartrazina; utilizat in racoritoare, dulciuri, conserve;

E 110 – sunset yellow; utilizat in racoritoare, dulciuri, conserve;

E 122 – azorubina; utilizat in racoritoare, dulciuri;

E 132 – indigotina; utilizat in inghetata, dulciuri, produse de patiserie;

E 155 – brun HT; utilizat in ciocolata, prajituri;

Aditivi alimentari care provoaca eruptii cutanate

E 120 – acidul carminic; utilizat in racoritoare, dulciuri;

Aditivi alimentari care provoaca tumori la glanda tiroida

E 124 – pancean 4R; utilizat in dulciuri;

Aditivi alimentari care provoaca dereglari hormonale

E 127 – eritrozina; utilizat in produse de panificatie;

Aditivi alimentari care provoaca tulburari hepatice

E 200 – acid sorbic; utilizat in conserve, preparate din carne;

Aditivi alimentari care cresc colesterol

E 318 – grupa galat; cresc colesterolul; utilizat in supe concentrate din cereale;

Uniunea Europeana a schimbat folosirea anumitor aditivi alimentari. Un caz foarte cunoscut este cel al E500 (bicarbonatul de sodiu) care este interzis in carnea procesata.

Alti trei aditivi au fost redusi ca utilizare E104 (Galben de Quinoleină)-care se poate intalni in bauturi alcoolice, produse din carne, lapte, oua. E110 (Galben Auriu)-care poate provoca alergii şi E124 (Roşu Ponceau 4R) cu efect alergen si cancerigen.

Etichete: lista E-uri periculoase, lista E-uri cancerigene


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.