Diabetul zaharat de tip I si obezitatea incep sa apara la varste tot mai fragede ale copiilor, fiind deja inregistrati copii si tineri cu fibroza hepatica, acestea fiind consecinte ale obezitatii.
“Ca o particularitate, in ultimii patru ani constatam o incidenta a cazurilor de diabet de tip I la grupa mica de varsta, de pana la cinci ani, fara a putea avea o explicatie. Intra probabil in discutie si anumiti factori virali, anumite virusuri. Este o suspiciune, dar nu avem date. (…) Intra in discutie factorul imunologic, adica aparitia autoanticorpilor indreptati impotriva pancreasului propriu, declansata de un factor pe care noi nu-l cunoastem; intra in discutie toate virozele pe care le fac copiii. S-a dovedit ca exista varfuri de morbiditate primavara si toamna, perioade care coincid cu cele in care copiii fac viroze. Nu putem spune care este virusul, intra in discutie inclusiv virusurile hepatitice, gripale, paragripale. Copiii fac foarte multe viroze, dar majoritatea trec prin ele fara a face diabet, in timp ce unii fac diabetul de tip I”, a afirmat prof. dr. Iulian Velea, presedintele Societatii Romane de Diabet si Endocrinologie Pediatrica si sef al Sectiei II Pediatrie a Clinicii ‘Bega’ din Timisoara, citat de Agerpres.
Potrivit medicului, in Romania s-au facut foarte putine studii referitoare la obezitatea copilului, cel mai recent datand din anul 2016, care a indicat faptul ca in Banat incidenta de obezitate pediatrica este cea mai mica, iar in Moldova cea mai ridicata.
“Pana in 2010, un studiu arata ca la varsta 11 ani, fetele din Romania au suprapondere si obezitate de circa 14%, baietii mult mai mult, la 21%, iar la 15 ani scade la fete la 8%, pentru ca tin la silueta, dar baietii raman la 20%, fiind lenesi. Dintre toti acesti copii care dezvolta obezitate vor fi adulti cu obezitate si cu riscuri foarte mari de boli cardiovasculare la adultul tanar. Acesti copii care dezvolta obezitate vor fi prima generatie care vor deceda inaintea parintilor”, mai spune dr. Iulian Velea.
El avertizeaza ca sunt putini cei care stiu ca inima copilului cu obezitate este un cord bolnav pentru ca trebuie sa poarte multe kilograme in plus, apoi toate aceste celule adipoase care se multiplica raman sub tegument si cu ele se dezvolta si o retea vasculara suplimentara.
Se estimeaza ca copilul cu obezitate medie si severa dezvolta o retea vasculara suplimentara, ceea ce inseamna ca inima trebuie sa pompeze sange in aceasta retea vasculara suplimentara si face un efort suplimentar.
“De asemenea, se pot depune in celulele hepatice si dezvolta ficatul gras nonalcoolic, care evolueaza spre fibroza si ciroza, daca nu intervenim urgent. Gasim la ora actuala ficatul gras nonalcoolic si in clinica noastra. Avem peste 500 de cazuri si avem, din pacate, cazuri de copii si adolescenti care au deja fibroza hepatica datorita obezitatii, dar avem si numeroase cazuri cu sindrom metabolic – hipertensiune arteriala, obezitate, diabet de tip II, ficat gras nonalcoolic, ovare polichistice la fete, tulburari hormonale. Sunt lucruri despre care citeam in urma cu 10-15 ani si, din pacate, am ajuns acum sa ne confruntam cu ele”, a spus presedintele Societatii Romane de Diabet si Endocrinologie Pediatrica.
Dr. Iulian Velea subliniaza faptul ca un copil nu este un adult in miniatura, iar pediatrii il vad altfel decat il vad adultii.
“Nevoia de glucoza a creierului copilului este dubla fata de a adultului pana la 15 ani, de aceea hipoglicemiile sunt foarte periculoase la copil, pentru ca ii poate afecta substanta alba, in timp ce hiperglicemia ii poate afecta substanta cenusie. De aceea trebuie pastrat nivelul glicemiei. Este necesara concomitent si educatia parintilor, pentru ca nu pot sa-i spun copilului sa manance fructe si legume, dar parintii sa manance salam si grasimi’” a adaugat dr. Iulian Velea.
Pe de alta parte, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice (SRDNBM), decan al Universitatii de Medicina si Farmacie ”Victor Babes” din Timisoara, prof. dr. Romulus Timar, a declarat ca in Romania sunt 52% dintre adulti supraponderali sau obezi, trendul obezitatii si al diabetului zaharat de tip II fiind in continua crestere.
Potrivit acestuia, prevalenta diabetului zaharat in Romania este de 11,2%, in timp ce in judetul Timis a fost de 8,4%.
Dintre aceste persoane, 5-10% au diabet zaharat de tip I, care necesita obligatoriu tratament cu insulina, iar restul de 90-95% au diabet zaharat de tip II, care necesita doar modificarea stilului de viata sau urmeaza tratament cu medicatie antidiabetica.
Specialistul a subliniat ca decesele la pacientii cu diabet si obezitate se produc in principal, in peste 50-60% din cazuri, prin boli cardiovasculare si maligne.
Etichete: obezitate la copii, diabet la copii, diabet tip 1, diabet tip 2, complicatii diabet