Peste 47% dintre respondentii studiului ‘Impactul psihologic al pandemiei COVID-19 in populatia supusa autoizolarii/ carantinei‘, publicat pe site-ul Spitalului Militar Central ‘Carol Davila’, spun ca se asteapta sa iasa mai intariti din experienta autoizolarii/carantinarii/spitalizarii.
In cadrul studiului, 29,3% dintre respondenti au raspuns ca nu vor resimti un impact pe termen mediu sau lung al izolarii si doar 10,1% dintre acestia se asteapta ca aceasta experienta sa-i transforme permanent in rau.
Totusi, un procent de 3,8% a precizat ca a apelat la ajutorul unui specialist in sanatate mentala pe durata autoizolarii sau carantinei.
La capitolul masuri de protectie, cei mai multi respondenti au afirmat ca folosesc masca faciala si distanta de peste un metru.
Vizavi de consecintele de natura psihopatologica cu impact functional pe durata izolarii, respondentii au mentionat insomnia (11,5%), nervozitatea/iritabilitatea (9%), oboseala fizica/psihica nemotivata (6,4%), stari de panica (6%), expectatii catastrofice legate de pandemie (6%), cresterea poftei de mancare (4,5%), dispozitie depresiva (4%), scaderea poftei de mancare (2%), plans facil (2,5%), idei de inutilitate sau lipsa de valoare proprie (2,5%), probleme de concentrare (2,2%), anhedonie (2,2%), senzatia ca viata este lipsita de sens (1,7%), somnolenta (1,7%), amorteli in maini sau picioare (1,6%), palpitatii (1,6%), dureri fizice fara o cauza clara (1%).
De altfel, un procent semnificativ a confirmat prezenta a minim doua dintre simptomele enumerate anterior.
De cealalata parte, aproape 30% dintre cei care au raspuns la chestionar, au afirmat ca nu au experimentat niciunul dintre simptome.
Etichete: stari psihice izolare, sanatate mintala izolare carantina, stres izolare carantina