Directorul Institutului de Medicina Legala din Iasi, dr. Diana Bulgaru, a declarat ca in sticlele cu spirt contrafacut concentratia alcoolului metilic era de 300 de ori mai mare comparativ cu doza letala.
Potrivit acesteia, in cazul a 10 morti suspecte din judetul Iasi cauza a fost intoxicatia cu alcool metilic, dupa cum au aratat de altfel si analizele de laborator. Desi pe sticlele de alcool sanitar contrafacut scria ca substanta de baza este alcoolul etilic, in realitate era alcool metilic, relateaza Agerpres.
„Cauza decesului a fost, cu certitudine, intoxicatia cu alcool metilic, intrucat analizele de laborator au confirmat prezenta alcoolului metilic in doze letale. Decesele acestea cred ca au fost pe parcursul a doua saptamani. Au fost decese colective. De exemplu, primele trei decese au fost din aceeasi localitate, fara a avea relatii de rudenie, ceea ce ne-a dus la posibilitatea existentei unei intoxicatii. Ulterior au existat cate doua sau un deces din anumite regiuni. Practic au fost mai multe zone din Iasi. Au fost zone din jurul Harlaului, Deleni, Stolniceni-Prajescu, Andreiseni. Una dintre persoane, care a ajuns la UPU, avea domiciliul in Iasi. (…) Ne-au fost aduse corpuri delicte, niste sticle de spirt. Ceea ce ne-a frapat este faptul ca pe sticle scria o concentratie de alcool etilic de 70%, ori examinarile efectuate in laboratorul nostru au identificat doar urme de alcool metilic. Alcoolul metilic nu era consemnat ca fiind prezent. Era o concentratie de alcool metilic mai mare de 300 de ori decat dozele letale. Doza letala, in cazul alcoolului metilic este intre 30 si 60 de mililitri. Cu siguranta au iesit dozele letale, dar tulburarile grave apar chiar si de la 10 ml. Intoxicatia aceasta este practic extrem de rapida si ceea ce creeaza o dificultate, practic, dupa aceasta perioada de ingestie urmeaza o acalmie dupa care simptomatologia se agraveaza brusc”, a declarat dr Diana Bulgaru conform sursei citate.
Ea spus totodata ca se vor face deshumari in orasul Harlau si localitatea Deleni, unde au fost inregistrate morti suspecte.
Potrivit medicilor, alcoolul metilic este folosit preponderent ca solvent pentru fabricarea de lacuri, vopsele, carburant pentru motoarele cu arderi interne.
Intoxicatiile cu astfel de substante sunt extrem de rare si pot fi intalnite la muncitorii care lucreaza in domeniile in care sunt folosite. Spre deosebire de alcoolul etilic, care este folosit in bauturile alcoolice, alcoolul metilic nu poate fi metabolizat de organismul uman.
Etichete: spirt sanitar, intoxicatie alcool, alcool etilic, alcool metilic