Peste 200.000 de cazuri de fibrilatie atriala intr-un singur an



Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor lanseaza campania de constientizare „Cunoaste-ti pulsul in fiecare zi si salveaza inima de aritmii!”

8.200 romani mor in fiecare an in urma unui accident vascular cerebral cauzat de fibrilatia atriala, iar numarul total de cazuri unice cu fibrilatie atriala (FA) care s-au inregistrat in spitalele din Romania in decursul unui an depaseste 200.000 de cazuri si reprezinta un risc demonstrat pentru a dezvolta un accident vascular cerebral in viitor, conform studiului pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale din fibrilatie atriala in anul 2018, in Romania, al ANPP.

Astfel, potrivit unui comunicat remis joi, Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor (ANPP) lanseaza campania de informare „Cunoaste-ti pulsul in fiecare zi si salveaza inima de aritmii!” si se alatura campaniei internationale lansata de AF Association sub denumirea „Detect, Protect, Correct and Perfect” care isi propune educarea publicului cu privire la detectarea cu usurinta a fibrilatiei atriale printr-o simpla verificare a pulsului, fapt ce poate preveni accidentul vascular cerebral.

Fibrilatia atriala este o tulburare de ritm cardiac care face ca inima sa pulseze neregulat. Cea mai simpla modalitate de a detecta tulburarile de ritm cardiac asa cum este fibrilatia atriala este printr-o simpla verificare a pulsului. Daca ritmul batailor inimii pare neregulat, acest lucru poate indica fibrilatia atriala. Cu toate acestea, autodiagnosticarea nu este indicata si este foarte importanta consultarea unui specialist care sa puna cu exactitate un diagnostic.

„Pacientii cu fibrilatie atriala au un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta accident vascular cerebral (AVC) daca nu este diagnosticat si tratat la timp. Prevenirea factorilor de risc vascular poate reduce cu 80% producerea unui AVC. Exista tratamente de preventie a AVC pe fond de fibrilatie atriala, mai ales cu noile generatii de anticoagulante, care nu mai necesita monitorizare permanenta. Prin aceasta preventie reducem riscul de AVC la trei sferturi din pacientii diagnosticati si tratati. Pacientul care face AVC, pe fond de fibrilatie atriala, ramane cu deficite neurologice importante si care dau dizabilitate/ invaliditate pe termen lung: invaliditate motorie si cognitiva, depresie etc, inclusiv afectarea familiilor acestor pacienti”, a declarat prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, presedintele Societatii de Neurologie din Romania, conform comunicatului citat.

Potrivit sursei citate, la nivel international, la fiecare 15 secunde cineva sufera de un accident vascular cerebral pe fond de fibrilatie atriala.

Etichete: fibrilatie atriala, tulburare de ritm cardiac, puls neregulat, riscuri fibrilatie atriala, cauza accident vascular cerebral, AVC

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: