Presedintele Societatii Romane de Neurogastroenterologie, prof.univ.dr. Vasile Drug, considera ca in foarte multe cazuri cancerul colorectal poate fi prevenit si, mai mult decat atat, incidenta acestei maladii ar scadea considerabil daca o data pe an am face o banala analiza.
Medicul spune ca starea de sanatate ar trebui sa ne preocupe cu atat mai mult daca avem peste 50 de ani, intrucat organismul este mai predispus sa dezvolte diferite forme de cancer decat la 30 – 45 de ani.
„Nu trebuie sa asteptam demararea unui program national pentru a ne face investigatii medicale pentru a vedea care este starea noastra de sanatate. Orice persoana trebuie sa stie ca are un risc mai mare de a face cancer daca are peste varsta de 50 – 60 de ani. Exista posibilitatea de a face screening de cancer colorectal, caruia noi ii spunem screening oportunist, in urma caruia putem depista diferite forme de cancer. Exista preventie primara, preventie secundara, diagnostic precoce. Adica, putem face preventie primara, cand spunem pacientilor ce si cum trebuie sa manance. Putem sa facem preventie secundara, adica sa depistam eventualele leziuni precanceroase, le rezolvam endoscopic si astfel pacientii sa nu mai ajunga in faza de cancer. De asemenea, in preventia secundara urmarim persoanele si familiile cu risc. Mai exista si diagnosticul precoce, adica daca diagnosticam devreme pacientul care in aceasta situatie are un prognostic foarte bun si putem ajunge la vindecare totala. Cancerul colorectal se vindeca daca il diagnosticam precoce”, a declarat Vasile Drug, medic la Clinica de Gastroenterologie din cadrul Spitalului ‘Sf. Spiridon’ din Iasi, potrivit Agerpres.
Specialistul mai sustine, totodata, ca o data pe an trebuie sa ne facem analizele medicale, indiferent daca acuzam sau nu stari de rau.
„Chiar daca nu avem motive de ingrijorare, o data pe an trebuie sa facem testul pentru hemoragii oculte de scaun. E o analiza obisnuita, o metoda usor de realizat, neinvaziva, nu e complicata deloc, e precum, sa zicem, cea pentru colesterol. Detectarea hemoragiilor oculte este primul pas pentru depistarea cancerului colorectal. Daca testul este pozitiv, atunci se recomanda ca urmatorul pas sa fie colonoscopia. Aceasta investigatie se recomanda obligatoriu in cazul persoanelor cu risc familial. Colonoscopia e metoda cea mai buna de diagnostic. O astfel de analiza costa putin. O suma modica, pe care o platim o data pe an pentru efectuarea acestui test pentru hemoragii oculte ne poate salva viata daca e facut la timp”, a subliniat specialistul.
Conform acestuia, cele mai predispuse persoane la dezvoltarea de cancer colorectal sunt persoanele care sufera de colon iritabil. Cunoscut sub numele de colon spastic, intestin spastic sau tulburari intestinale functionale, sindromul de colon iritabil este o problema tot mai frecventa a intestinului care cauzeaza dureri abdominale, constipatie, diaree, dar pot fi si perioade alternate ale celor doua.
Cancerul colorectal duce la formarea de mase sau tumori care se raspandesc in sistemul digestiv. Nu exista o singura cauza a cancerului de colon, insa aproape toate cancerele de colon apar mai intai sub forma unor polipi noncancerosi, care ulterior se pot dezvolta in cancer daca nu sunt detectati si eliminati la timp, mai scrie Agepres.
„In principiu, sunt niste mutatii genetice care apar in timp, in ani de zile, sub influenta unor factori externi. Unul dintre factorii externi care favorizeaza cancerul de colon este alimentatia deficitara, in care dieta e bazata pe carne rosie sau grasimi, de exemplu, care sunt consumate cel mai adesea in detrimentul fructelor sau legumelor, desi fructele si legumele ar putea proteja organismul. Se spune ca muncitorii din abatoare fac mai frecvent neoplasm de colon decat restul lumii, pentru ca au si acces mai mult la carne rosie”, a explicat Vasile Drug conform sursei citate.
Etichete: cancerul colorectal, analize cancer, analize cancer colorectal, test cancer colorectal, preventie cancer colorectal, simptome cancer colorectal