Gradul de acoperire vaccinala a populatiei in judetul Vrancea judetului se situeaza intre 70 si 80%, cele mai mari probleme fiind la vaccinul ROR si cel pneumococic, potrivit reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vrancea.
„Si in Vrancea exista in continuare un trend descendent si nu ne incadram in acoperirea vaccinala care ar trebui sa ne asigure o stabilitate. Ne situam undeva intre 70% si 80%. Vaccinurile cu rata cea mai scazuta de acoperire sunt ROR (rujeola-oreion-rubeola) si pneumococic, unde rata de acoperire lunara la nivelul judetului este in jur de 70% pentru ca, din pacate, sunt parinti care nu accepta administrarea concomitenta cu Hexacima a pneumococicului, asa cum este prevazut in programul national de vaccinare, si atunci se creeaza un decalaj care uneori nu mai este recuperate”, a declarat medicul epidemiolog al DSP Vrancea, Marina Maiorov, conform Agerpres.
Potrivit medicului DSP, si in Vrancea au inceput sa apara cazuri ale unor mamici care refuza vaccinarea copilului.
„Sunt vaccinuri la care vaccinarea merge mai bine. Cele din maternitate in general se fac, dar am inceput sa avem si acolo cate una, doua mamici pe luna care refuza vaccinarea copilului. Insa in maternitate se vaccineaza in general peste 98%. Si la prima doza, la doua luni, vaccinarea merge bine, apoi intervin tot felul de contraindicatii legate de starea de sanatate a copilului, si restantierii se acumuleaza”, a mai precizat medicul epidemiolog.
La nivelul judetului Vrancea, rata de acoperire vaccinala a populatiei este mai mare in mediul rural decat in urban, acolo unde increderea in medicul de familie are un rol foarte important.
„In general, vaccinarea in mediul rural merge mai bine decat in urban si un rol important il are increderea populatiei in medic, care de multe ori este unul singur pe intreg teritoriul comunei. La tara, daca apar probleme legate de lipsa vaccinarii sunt din cauza faptului ca oamenii locuiesc departe de dispensar si ajung greu, sau cand ajung sunt raciti… Sunt mai putini sunt cei care refuza vaccinarea fata de urban. La oras, medicul de familie, avand atat de multi pacienti si foarte multa scriptologie de facut, nu se mai deplaseaza din cabinet decat la urgente foarte mari. Singura mobilizare pentru vaccinare se face prin telefon, iar mamele care nu doresc sa-si vaccineze copiii pur si simplu nu mai raspund la telefon”, a spus medicul Marina Maiorov, conform sursei citate.
Anul trecut, judetul Vrancea s-a confruntat cu peste 200 de cazuri de rujeola, primele dupa anul 2012.
Etichete: vaccinare, vaccinare rujeola, vaccinare antigripala, hexacima