Orice persoana activa sexual sau care adopta un anumit comportament sexual este expusa riscului de a contracta o boala cu transmitere sexuala (BTS), mai ales daca nu detine foarte multe informatii despre partener. Riscul de a contracta boli cu transmitere sexuala este semnificativ mai ales in cazul persoanelor cu o viata sexuala activa si cu multipli parteneri sexuali, motiv pentru care grupa de varsta expusa indeosebi acestui risc fiind tinerii si adolescentii cu varsta cuprinsa intre 15-25 de ani. Contractarea unei boli cu transmitere sexuala poate fi prevenita in peste 90% dintre cazuri prin folosirea prezervativului, insa in cazul celorlalte forme de comportament sexual, riscul unei infectii cu transmitere sexuala nu poate fi evitat.
Afla din articolul de mai jos cat de periculoase sunt bolile cu transmitere sexuala si ce complicatii pot determina acestea.
Ce inseamna BTS
Sifilis – una dintre cele mai periculoase BTS-uri
Cel mai adesea asimptomatic la inceput, sifilisul este una dintre cele mai contagioase boli cu transmitere sexuala, cauzata de bacteria Treponema Pallidum. Sifilisul se transmite in principal prin contact sexual, indifferent de tipul acestuia si arareori poate fi transmis prin sarut prelungit sau contact direct cu organele afectate de manifestarile bolii.
Simptomele sifilisului sunt reprezentate la inceput de o rana cu forma circulara, ce apare in zona intima. Odata cu evolutia bolii, semnele sifilisului sunt reprezentate de aparitia unei iritatii specifice pe palme, pe talpi sau pe alte zone ale corpului, insotita de inflamarea ganglionilor, febra, caderea parului, oboseala.
Daca nu este tratat corespunzator, sifilisul poate afecta organele vitale, precum inima, plamanii, ochii si creierul si poate determina paralizie, pierderea vederii, si chiar decesul persoanei infectate.
Depistat la timp, sifilisul poate fi tratat cu antibiotic.
Infectia cu gonoreea
Aflata in topul celor mai frecvente boli cu transmitere sexuala, infectia cu gonoreea este deosebit de periculoasa deoarece poate cauza infertilitate, atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor.
In cazul femeilor simptomele si manifestarile gonoreei sunt reprezentate de durere la nivelul penisului, scurgeri anormale, senzatie de usturime la urinare – manifestari ce pot fi confundate cu semnele unei simple infectii urinare. In faze avansate, gonoreea determina iritatii la nivelul pielii si se poate extinde la celelalte organe.
In cazul barbatilor infectia cu gonoreea se traduce prin inflamarea testiculelor, senzatie de usturime la urinare, scurgeri anormale si discomfort general in zona genitala.
Infectia cu gonoreea poate fi tratata cu antibiotice.
Infectia cu Chlamydia sau Chlamydioza
O alta infectie cu transmitere sexuala asimptomatica la inceput, dar deosebit de periculoasa este infectia cu Chlamydia Trachomatis. Netratata corespunzator, aceasta infectie cu transmitere sexuala cauzeaza infertilitate.
Femeile infectate cu Chlamydia prezinta simptome precum: dureri in timpul actului sexual, scurgeri anormale si cu un miros specific, usturimi si dureri la urinare.
Boli genitale barbati
Barbatii care sufera de chlamidioza se confrunta cu senzatii de usturime la nivelul organelor genitale, dureri la urinare si secretii neobisnuite.
Nevii genitali
Chiar daca nu reprezinta in sine o boala cu transmitere sexuala, deoarece cauza principala a aparitiei nevilor genitali este infectia cu papilomavirusurile umane (HPV), nevii genitali sunt contagiosi prin simplul contact, ceea ce inseamna ca in timpul actului sexual persoana sanatoasa poate contracta aceasta afectiune.
Principalele simptome ale aparitiei nevilor genitali sunt reprezentate de aparitia unor excrescente in zona intima, care uneori pot dureroase si pot cauza disconfort in timpul actului sexual, alteori pot trece neobservate. Este important de stiu ca infectiile cu HPV si implicit, aparitia nevilor genitali pot fi prevenite prin administrarea vaccinului anti-HPV.
Parazitoze pubiene
Paduchii pubieni sunt paraziti transmisi doar prin contact sexual si cauzeaza un disconfort semnificativ persoanelor afectate. Parazitozele pubiene se manifesta prin mancarimi intense si iritatii in zona intima.
Etichete: boli genitale barbati, ce inseamna bts