Aproximativ 800.000 de persoane isi pun capat zilelor in fiecare an la nivel mondial – adica una la fiecare 40 de secunde. Aceasta statistica este in continuare alarmanta, chiar daca in ultimii ani, rata sinuciderilor la nivel global s-a mai diminuat, transmite Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Intr-un raport publicat inainte de Ziua mondiala pentru prevenirea suicidului, OMS a afirmat ca doar 38 de tari dispun in prezent de strategii de prevenire a sinuciderilor, potrivit AFP, Reuters, DPA si Agerpres.
„Fiecare moarte este o tragedie pentru familie, prieteni si colegi. Cu toate acestea, sinuciderile pot fi prevenite”, a declarat directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, intr-un comunicat postat pe site-ul OMS.
Cele mai frecvente metode de sinucidere sunt spanzurarea, otravirea si impuscarea, a precizat OMS, care a cerut guvernelor sa adopte planuri de prevenire care sa ajute oamenii sa faca fata stresului si sa reduca accesul la mijloacele de a-si lua viata, mai relateaza sursele citate.
Pasii care s-au dovedit a fi eficienti includ educarea mass-media in ceea ce priveste relatarea responsabila a sinuciderilor, construirea in cazul tinerilor a abilitatilor de a face fata stresului, ajutorarea persoanelor cu risc si reducerea accesului la pericole, precum pesticidele.
Potrivit raportului OMS, rata sinuciderilor la nivel global a scazut cu 9,8%, pana la 10,5 decese la 100.000 de persoane, intre 2010 si 2016.
Conform sursei citate, sinuciderea reprezinta a doua cauza de deces in randul tinerilor intre 15 si 29 de ani, dupa accidentele rutiere.
Etichete: sinucideri, rata sinucideri, suicid, prevenire suicid, oms