Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) se declara participanta activa la gasirea solutiilor optime de preventie, screening si tratament al cancerelor.
„Numarul cazurilor oncologice din Romania ar putea fi diminuat cu pana la 50% prin evitarea factorilor de risc, printr-un stil de viata sanatos, dar pentru o asemenea schimbare de mentalitate colectiva este necesar efortul conjugat al mai multor institutii publice si organizatii, atat locale, cat si nationale si internationale” – a declarat Razvan Vulcanescu, presedintele CNAS, potrivit unui comunicat de presa.
In anul 2018 numarul beneficiarilor Programului National de Oncologie a fost de circa 130.000, iar fondurile totale utilizate au fost de aproximativ 1,8 miliarde lei – adica peste o treime din fondurile totale alocate de CNAS celor 14 programe nationale curative pe care le deruleaza, se mai arata conform sursei citate.
In acest an, doar pentru primul semestru este prevazuta o finantare de aproape un miliard lei pentru acelasi program.
Distinct de Programul National de Oncologie, institutia mai are in derulare si 19 contracte cost-volum pentru medicamente inovative cu indicatii terapeutice oncologice, valoarea totala a acestor contracte fiind de 1,3 miliarde lei.
„Avand in vedere ritmul de crestere a incidentei afectiunilor oncologice si ponderea mare a cazurilor depistate in stadii avansate de boala, este evident ca oricat am mari fondurile alocate, acestea vor fi mereu insuficiente. Solutia nu este doar sa investim cat mai multi bani si sa asiguram cele mai noi si mai performante tratamente. Trebuie sa trecem de la medicina omului bolnav la medicina omului sanatos, sa convingem populatia sa investeasca in preventie si in depistarea precoce a bolilor oncologice” a mai declarat Razvan Vulcanescu, in cadrul unei manifestari organizata de Presedintia Romana a Consiliului Uniunii Europene, alaturi de Comisia Europeana.
Etichete: tratamente oncologice, tratament cancer, preventie cancer, program oncologie, razvan vulcanescu, cnas