Astm bronsic
Astmul bronsic este o afectiune inflamatorie cronica (de durata) in care caile respiratorii, in urma inflamarii, au la dispozitie pentru respiratie un canal mai ingust decat in mod normal. In Romania, sunt inregistrati aproximativ 1.000.000 de pacienti cu astm.
Aceasta inflamatie, uneori se accentueaza si se retrage (total sau partial) fie fara nicio interventie, fie sub actiunea medicamentelor. Ingustarea cailor respiratorii face ca respiratia sa fie dificila putandu-se declansa tuse, durere in piept sau respiratie suieratoare.
Trebuie mentionat faptul ca nu toti cei afectati de astmul bronsic au aceleasi manifestari. Cea mai neplacuta dintre aceste manifestari este “criza de astm bronisc” care poate fi amenintatoare de viata.
Astmul bronsic este o afectiune cronica foarte des intalnita, atat la copii cat si la adulti. Mostenirea genetica joaca un rol important, iar cel mai des, afectiunea are debutul in copilarie, fiind intalnita mai des la baieti. Chiar daca nu tot timpul sunt prezente simptomele astmului, boala poate exista.
- Astm bronsic simptome
- Astm bronsic cauze
- Factori favorizanti pentru aparitia astmului
- Factorii favorizanti pentru agravarea astmului
- Tratament astm bronsic
- Cum se poate preveni aparitiei astmului
- Plan ingrijire astm bronsic
- Criza (exacerbarea) de astm
- Astm bronsic la copii
- Tratamentul astmului bronsic la copii
- Criza de astm bronsic – tratament
- Leacuri batranesti pentru astm bronsic
- Ceaiuri pentru astmul bronsic
Astm bronsic simptome
Iata ce simptome de astm bronsic ar trebui sa te trimita la medicul specialist:
- tusea care apare indeosebi noaptea;
- senzatia pregnanta de sufocare;
- suieratul in piept, numit in termeni medicali wheezing;
- senzatie puternica de strnagere a pieptului.
Aceste simptome sunt variabile. In general, se agraveaza noaptea si se manifesta diferit de la vara la iarna.
Astm bronsic cauze
Nu se cunosc cu exactitate cauzele astmului bronsic, dar se presupune ca la baza dezvoltarii acestei afectiuni se afla o combinatie intre factorii de mediu si cei genetici.
De cele mai multe ori, astmul este o boala respiratorie, pe care o fac cei predispusi, adica cei care au un teren atopic. Boala poate sa se dezvolte dupa o sensibilizare, de exemplu dupa o viroza puternica. La reexpunere repetata, inflamatia cailor respiratorii apare mai intens si apar modificari la nivelul tesuturilor din care sunt formate caile respiratorii care se ingroasa, devin mult mai puternic irigate cu mici vase de sange si care secreta mucus.
Ulterior, la contactul cu diversi factori se declansaza simptomele specifice astmului.
Din pacate, o persoana care sufera de astm incepe prin a limita practicarea sportului, apoi chiar a miscarilor uzuale mai obositoare cum ar fi urcatul scarilor sau chiar plimbari prelungite. Nu este exclusa aparitia frustrarii si uneori a depresiei.
Din datele colectate numai in anul 2016, in Romania, au avut loc 250 de decese cauzate de astm, iar boala este apreciata ca fiind la fel de impovaratoare precum diabetul sau schizofrenia.
Specialistii atentioneaza ca alergiile sunt doar un factor declansator al bolii de fond, dar nu toate persoanele care au astm sunt si alergice. Cu toate acestea, alergenii, infectiile respiratorii sau vremea rece, sunt factori care pot declansa astmul bronsic sau pot inrautatii episoadele de astm daca boala deja exista. De asemena, infectiile respiratorii virale pot constitui principala cauza a crizelor de astm.
Specialistii sustin ca exista o forma de astm numita astm ocupational. Aceasta este cauzata de factorii iritativi de la locul de munca.
Factori favorizanti pentru aparitia astmului
Factorii ce favorizeaza aparitia astmului pot tine de mediu sau de pacient:
- Fumatul parintilor – factor favorizant pentru aparitia astmului la copil
- Lipsa alimentatiei naturale (la san)
- Alergenii din aer
- Sensibilizantii de la locul de munca sau din mediu.
Factorii ce tin de pacient si care favorizeaza aparitia astmului sunt:
- Factorii genetici
- Obezitatea
Factorii favorizanti pentru agravarea astmului
Acestia sunt factorii care pot conduce la exacerbari (crize) de astm
- Acarienii de praf, polenul, epiteliile unor animale precum cainele sau pisica, mucegaiurile, gandacii de bucatarie;
- Alergeni alimentari cum ar fi sulfitii sunt uneori implicati in exacerbarea astmului;
- Factori sensibilizanti de la locul de munca precum diferite proteine animale si vegetale, solventi de vopseluri, mase plastice, etc;
- Poluarea aerului din jurul locuintei ori a locului de munca (poluarea aeriana poate exacerba astmul);
- Anumite medicamente;
- Infectiile respiratorii;
- Activitatea fizica;
- Aerul rece;
- Emotiile puternice (ras, plans, furie, frica), stresul;
- Boala de reflux gastroesofagian;
- Fumatul.
Astmul bronsic poate avea manifestari usoare sau grave. Intre crize, bolnavul poate sa se simta foarte bine si sa nu aiba niciun fel de greutate in respiratie. Insa, daca o persoana are un astm sever, aceasta va face des crize de astm.
Tratament astm bronsic
Astmul nu dispare! Lipsa manifestarilor nu trebuie sa va conduca la concluzia ca v-ati vindecat! Este important sa luati tatamentul prescris de medic chiar in lipsa oricaror manifestari. Medicul pneumolog va adapta medicatia cu simptomele pe care pacientul le va descrie. Asadar, este importanta pastrarea unui jurnal personal al simptomelor pentru a nu fi dispus sa acordati mai putina atentie simptomelor manifestate cu mai mult timp in urma.
In mod normal, urmand tratamentul prescris, un pacient cu astm poate duce o viata implinita, fara limitari importante. In acest caz vorbim de un „astm controlat”, fara exacerbari (crize), cu resimtirea rareori a simptomele specifice (mai putin de 2 ori pe saptamana).
Daca pacientul resimte simptomele mai des, se trezeste noaptea din cauza respiratiei, va trebui sa evite efortul pentru ca ii este afectata functia pulmonara (nu poate respira cu intreaga capacitate a plamanilor). In astfel de cazuri inseamna ca are un astm partial controlat.
Obiectivul tratamentului in astm este acela de a resimti cat mai putine simptome si de a avea cat mai putine crize de astm.
Cum se poate preveni aparitia astmului
- Renuntarea la fumat! Feriti mai ales copiii de fumatul pasiv;
- Este dovedit ca alaptarea la san este o masura protectiva pentru copil;
- Vaccinarea copilului – lipsa vaccinarii nu este dovedita a fi o masura protectiva. Vaccinarea trebuie facuta conform sfatului medicului.
- Pacientii care au sensibilitati la acarienii din praful de casa pot incerca sa:
- foloseasca huse impermeabile la acarieni pentru saltele, perne, etc,
- spele lenjeria de pat saptamanal la 55-60 grade C,
- reduca umiditatea (ideal sub 50%),
- indeparteze covoarele, obiectelor care acumuleaza praf, jucarii de plus,
- Foloseasca aspiratoare cu filtre HEPA
- Pacientilor supraponderali le este recomandata scaderea in greutate pana la limitele normale.
Chiar in cazul unui astm grav, un tratament adecvat va ajuta pacientul sa aiba o viata normala. In funcie de boala, tratamentul prescris este in 5 trepte, pe masura ce se trateaza un astm mai grav, se administreaza dozaje mai mari si / sau mai multe medicamente.
Este foarte important ca pe timpul tratamentului, pacientul sa tina legatura permanenta cu medicul curant deoarece treptele terapeutice se urca pentru a controla cat mai bine boala si se coboara atunci cand controlul astmului este bun.
Una dintre greselile frecvente ale pacientilor cu astm este aceea de a decide singuri reducerea medicamentelor cand se simt mai bine, ceea ce conduce de cele mai multe ori la agravarea problemelor pe termen lung.
Spre deosebire de alte boli, tratamentul astmului este format din doua tratamente: un tratament de lunga durata (numit medicatie de control ce are ca scop controloarea simptomelelor) si un tratament la nevoie (ce are o actiune rapida si care se ia in cazul crizelor de astm).
Uneori, acelasi medicament este potrivit pentru ambele situatii, alteori se prescriu medicamente diferite, dar trebuie privite separat: tratamentul de lunga durata se ia indiferent de simptome si se schimba numai de catre medic iar tratamentul la nevoie (in caz de urgenta) se ia cand apare o criza de astm si care se inceteaza dupa ce criza a trecut.
Daca un pacient are nevoie sa foloseasca des medicamentele de urgenta, inseamna ca astmul acestuia nu este bine controlat si ca trebuie sa discute cu medicul pentru stabilirea unui tratament de durata mai potrivit!
Fumatul reduce eficienta medicamentelor, astfel ca prima recomandare a medicilor este este aceea ca un pacient cu astm sa se lase de fumat.
In unele cazuri, chiar fumatul este un factor favorizant pentru aparitia sau pentru agravarea bolii.
Cauze pentru care tratamentul nu este eficient
La unele persoane, tratamentul astmului nu reuseste sa asigure o viata linistita si fara crize. In aceasta situatie trebuie ca, in primul rand, sa se tina cont de urmatoarele aspecte:
1. Evitarea expunerii in mod frecvent la factorilor declansatori (alergenii care pot declansa simptomele). Este posibil ca pacientul sa nu fie constient de ceea ce-l irita, deci va trebui sa urmareasca cu atentie expunerea la diverse substante, asa cum sunt ele prezentate mai sus. Imediat dupa revenirea din criza, el va trebui sa se gandeasca la ce anume ar fi putut sa o declanseze: locurile pe unde a umblat, ce a inspirat, animalele din preajma, etc. Unii pacienti pastreaza un jurnal in care noteaza astfel de informatii pana cand isi dau seama care este factorul declansator pentru ei si astfel il pot evita.
2. Administrarea tratamentul prescris! Pacientul cu astm nu trebuie sa confunde tratamentul de lunga durata cu cel de urgenta. Acesta nu va inceta tratamentul de durata chiar daca i se pare ca pentru o perioada mai lunga de timp nu a avut probleme. Intreruperea sau reducerea tratamentului de durata ar trebui sa fie facuta doar dupa o dicutie cu medicul.
3. Modul corect de a administra tratamentul! Este posibil, si se intampla multor persoane, ca un pacient sa nu reuseasca sa inhaleze corect. Dispozitivele inhalatoare au limitari si unele sunt dificil de folosit,iar uneori medicii nu au timp sa explice pe indelete utilizarea lor. Ideal ar fi ca pacientul sa-si ia cu el dispozitivul inhalator atunci cand merge la medic si sa verifice daca inhleaza corect de fata cu acesta. Glumele pe seama greselilor de inhalare sunt nesfarsite.
Daca s-au verificat aceste aspecte si pacientul tot nu se simte mai bine, atunci este cazul sa discute cu medicul curant despre tratament.
Plan ingrijire astm bronsic
Cand pacientul cu astm pleaca de la medic, el va avea un plan de actiune in scris. Acesta trebuie sa contina urmatoarele:
- Factorii declansatori pe care trebuie sa ii evite;
- Tratamentul de administrat (cel de lunga durata si cel de urgenta);
- Situatiile de urgenta pe trei categorii:
- situatiile in care trebuie sa mearga la medic imediat, fara sa mai astepte controlul periodic,
- situatiile in care trebuie sa mearga la camera de garda,
- situatiile in care trebuie chemata ambulanta de urgenta la 112.
- Data urmatorului control medical
Cum se face pregatirea pentru controlul medical periodic
La fiecare control periodic, medicul va intreba pacintul despre simptomele resimtite, cat de des il deranjeaza astmul ziua si noaptea. E important ca acesta sa raspunda corect, nu din amintiri sau estimari la intrebari de tipul:
- De cate ori pe saptamana v-a deranjat astmul in timpul zilei?
- De cate ori pe saptamana v-a deranjat astmul in timpul noptii?
- De cate ori ati luat tratamentul de urgenta?
In functie de acestea intrebari si raspunsuri, medicul hotaraste tratamentul pentru urmatoarea perioada. Recomandarea medicilor este ca pacientul cu astm sa pastreze un jurnal astfel incat sa nu se bazeze exclusiv pe memoria de-a lungul a catorva luni pentru aceste informatii.
Criza (exacerbarea) de astm
Crizele de astm nu apar brusc, ele se instaleaza de-a lungul mai multor zile, mai rar ore, ceea ce ofera timp de interventie cu medicamentele specifice de urgenta.
Mai exact, crizele pot avea urmatoarele simptome:
- tuse persistenta noaptea,
- oboseala la cel mai mic efort,
- respiratie dificila, suieratoare.
Nu uitati sa respectati Planul de actuni scris cu privire la excerbari!
Exacerbarile (crizele) in astm pot fi non severe, severe, amenintatoare de viata sau chiar aproape fatale! Pacientul trebuie sa le trateze cu seriozitate si sa invete sa recunoasca situatiile in care trebuie sa mergeti la spital sau sa cheme ambulanta de urgenta.
Crizele de astm bronsic trebuie sa trimita pacientul la medic pentru evaluare. Ele pot fi o inrautatire a simptomelor cauzate de aparitia bronhospasmului.
Din fericire, astazi exista medicamente care ajuta pacientul in criza sa respire mai bine, sa aiba o respiratie usoara.
Astm bronsic la copii
In primul rand, trebuie subliniat faptul ca la copiii cu parinti alergici, manifestarile clinice sunt mai pronuntate. Astmul bronsic la copii este o afectiune cronica greu de diagnosticat. Este o boala frecventa a copilariei, boala incepe sa se manifeste in timpul copilariei. Din pacate, boala afecteaza copiii sub mai multe forme: fizic, psihologic dar si social. Acestia se sperie din cauza crizelor de astm, lipsesc des de la scoala, afectandu-le cursul firesc al vietii. Este posibil sa le fie interzise anumite sporturi sau sa intre in contact cu anumite animale de companie. De aceea, la copil, boala are mai multe implicatii negative.
Studiile de specialitate arata ca, la nivel mondial, incidenta astmului in populatia pediatrica este intre 10% si 20%.
Semnele si simptomele bolii la copii sunt caracterizate prin: tusea cronica spastica sau intermitent productiva, wheezing (respiratie suieratoare), dispnee (durere in piept) predominant nocturna sau cianoza. De fapt, aceste simptome nu difera de cele ale adultilor.
La copii, debutul bolii are loc discret, manifestandu-se uneori doar prin dermatita atopica care nu se vindeca. Copilul va tusi dupa un efort minim, iar crizele de tuse se inrautatesc daca are o viroza. De asemenea, daca ia contact cu animele de companie, daca sta langa plante cu un miros puternic, daca merge in zone unde este frig si sta mult afara, crizele de astm se inrautatesc.
Tratamentul astmului bronsic la copii
Desi nu se vindeca, astmul bronsic la copii poate fi tinut sub control cu ajutorul medicatiei. De regula, medicatia se va administra cu ajutorul inhalatiilor. Tratamentul are ca scop reducerea inflamatiei cailor aeriene, scaderea duratei crizelor de astm bronsic, tratarea episodelor acute.
Insa, la copiii mici, la cei sub 5 ani, diagnosticarea si mai ales tratarea astmului bronsic este dificila. Tratamentul astmului la copii se bazeaza pe aceleasi principii ca si cel destinat adultilor: exista un tratament de control (de lunga durata) si un tratament la nevoie (pentru criza).
Este foarte important ca parintii sa aibe un plan de actiune scris pentru astm pe care sa il discute cu persoanele care au in grija copilul.
Comunicarea cu bona, cu invatatoarea, cu supraveghetorii acestuia pentru a preintampina situatiile grave este foarte importanta. Parintii nu trebuie sa se bazeze pe reactia copilului, chiar daca acesta este in general de incredere si responsabil, deoarece se poate speria, iar emotia l-ar putea impiedica sa actioneze asa cum a fost invatat.
Ideal ar fi ca acesta sa aibe la indemana un numar de telefon la care supraveghetorul sa apeleze in caz de urgenta.
Atentie! Crizele de astm la copii sunt considerate o urgenta medicala.
Criza de astm bronsic – tratament
Criza de astm la copii este o urgenta pediatrica. Atunci cand cel mic are o criza de astm, saturatia in oxigen scade sub 90%, iar in aceasta situatie copilul risca stari de ameteala, pierderea constiintei, iar in cazuri extreme, asfixiere.
Cum se recunoaste o criza de astm la copil
- Respiratie suieratoare rapida, sacadata;
- Copilul are tendinta de sufocare;
- Tuse frecventa, in special cand copilul doarme;
- Copilul este letargic, nu mai tolereaza efortul, sunt afectate activitatile zilnice, inclusiv hranirea.
Care sunt situatiile cand trebuie sunat la 112 si mers de urgenta la medic
- Copilul nu poate vorbi sau bea;
- Invinetirea buzelor;
- Confuzie sau somnolenta severa in timpul unei crize de astm;
- Respiratie extrem de dificila;
- Puls accelerat;
- Anxietate severa asociata dificultatilor de respiratie.
Leacuri batranesti pentru astm bronsic
Tratamentul pentru astm trebuie luat intotdeauna asa cum a fost recomandat de medicul curant, deoarece aceasta este o boala cronica ce are nevoie de un tratament corect. Totusi, de ajutor pot fi si anumite remedii naturale, mai exact unele plante.
Recomandarea este ca orice tratament ajutator sa fie luat numai dupa dupa discutarea acestuia cu un medic, deoarece este posibil ca unele sa afeteze eficienta tratamentului prescris.
Anumite plante au proprietati sedative, sunt antiseptice, relaxeaza musculatura bronhiilor. De asemenea, altele au proprietati expectorante si pot fi de ajutor. Acestea sunt:
- Influzia de muguri de brad sau infuzia din pin au actiuni antiinflamatoare, antiseptice si au actiunea unui antibiotic natural. Insa, ele nu pot inlocui tratamentul medicului.
- Infuzia de coada soricelului, cea de mustetel si cea de mesteacan au proprietati calmante, antispastice, antiinflamatoare, antiseptice, antialergice.
- Compresele cu otet daca sunt aplicate seara inainte de culcare pot ajuta.
- Cataplasmele aplicate pe piept cu faina de mustar pot fi de ajutor.
- Tinctura de propolis, daca este amestecata cu laptisorul de matca, poate fi de ajutor gratie proprietatilor sale antiinflamatoare, antialergice si imunostimulatoare.
- Inhalatiile pentru astm bronsic. Inainte de culcare, o inhalatie cu infuzie de musetel si cu salvie la care se poate adauga si coada soricelului, poate avea, de asemenea, efecte benefice asupra bronhiilor.
- Ridiche-neagra. Trebuie rasa o cantitate mai mare si apoi stoarsa, iar sucul obtinut se poate consuma. Pentru un plus de beneficiu se poate adauga si o lingurita de miere.
- Decoctul din fructe de fenicul, anason sau chimion in cure de 7 zile consecutive poate avea efecte antibronsitice, expectorante si antiseptice.
Nu exista studii care sa confirme utilitatea acestor leacuri si ar fi o greseala intreruperea tratamentul prescris! Pacientii cu astm nu trebuie sa uite ca in cazul acestei boli, simptomele nu se manifesta constant si ca o ameliorare ce poate fi atribuita plantelor medicinale, ar putea fi inselatoare.
Exista, in schimb, numeroase analize care dovedesc ca un pacient cu astm care nu respecta tratamentul recomandat de medic are un control mai slab al simptomelor si o calitate mai scazuta a vietii.
Ceaiuri pentru astmul bronsic
- Specialistii recomanda ceaiuri din plantele cu actiuni antispastice care sunt complementare tratamentului de baza. Astfel, cimbrisorul se poate folosi sub forma de infuzie din 1-2 lingurite la o cana cu apa, dar trebuie consumat cel mult doua cani pe zi.
- Si ceaiul din frunze de patlagina are un efect benefic asupra bronhiilor si la fel de bun este si ceaiul de salvie.
- Ceaiul sau infuzia din busuioc pot fi, de asemenea, de folos celor diagnosticati cu astm.
Important! Pacientul cu astm trebuie sa discute cu medicul curant despre aceste ceaiuri si sa verifice daca sunt oportune.