Infectia cu meningococ se transmite pe calea aerului, doar in cazul unui contact foarte apropiat cu o persoana bolnava sau purtatoare.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii, microorganismul nu este rezistent in mediul extern, fiind foarte sensibil la variatiile de temperatura si uscaciune.
In unele cazuri se foarte rare, poate aparea o forma fulminanta a bolii (meningococemie) cu o rata mare de deces. Doar contactii apropiati sunt testati in vederea posibilului portaj al meningococului si li se aministreaza profilactic doza unica de antibiotic.
Pentru prevenirea meningitei meningococice sunt disponibile doua tipuri de vaccin: unul pentru tipurile A, C, Y, W si altul pentru tipul B, care se administreaza concomitant, se mai precizeaza conform sursei citate.
Conform ultimelor date raportate de Centrul National de Control al Bolilor Transmisibile, in anul 2017 au fost inregistrate 63 de cazuri de meningita meningococica, din care 13 persoane au decedat.
Aceste precizari vin dupa ce, la Colegiul National ‘Gheorghe Lazar’ din Capitala s-a inregistrat un caz de meningita meningococica fulminanta, soldat cu decesul unei eleve.
Informatii despre vaccinul meningococic, AICI.
Intreaba online un medic despre vaccinare, AICI.
Etichete: meningita meningococica, infectia cu meningococ, vaccinul meningococic