Trigliceride

Trigliceride definitie

Trigliceridele sunt lipide sau grasimi care se deplaseaza in sange si care pot fi stocate in tesuturile din organism. Acestea sunt o sursa importanta de energie pentru organismul uman.

Trigliceridele sunt cea mai comuna forma de grasime din organism. Ele sunt principalul ingredient in uleiurile vegetale si grasimile animale.

Atentie! Medicii spun ca o valoare mai mare de 150 miligrame per decilitru (mg/dl) este considerata mare si aceasta reprezinta un risc pentru aparitia bolilor cardiovasculare dar si pentru accidentul vascular cerebral. Valorile foarte mari – adica cele de peste 500 mg/dl pot duce la aparitia pancreatitei care este considerata o urgenta medicala.

Cum cresc trigliceridele

Daca o persoana are obiceiul de a consuma zilnic, sau regulat alimente bogate in calorii si exagereaza cu consumul acestora, organismul uman va forma trigliceride pe care le va stoca in celulele grase. Ulterior, hormonii elibereaza trigliceridele pentru crearea energiei. Practic, alimentele bogate in grasimi cresc trigliceridele, iar consumul de dulciuri, de zahar are un efect si mai puternic negativ, astfel incat vor exista trigliceride serice crescute. La fel si consumul de alcool creste valoarea trigliceridelor.

Ca sa ramai sanatos si sa nu ai probleme cardiovasculare trebuie nu doar sa iti masori tensiunea arteriala si nivelul colesterolului din sange ci si valorile trigliceridelor din sange.

Valorile normale, cele mici sau valorile mari ale trigliceridelor

  • Nivelurile normale de trigliceride din sange sunt mai mici de 150 mg pe decilitru (mg / dl).
  • Nivelurile limita sunt cuprinse intre 150-200 mg / dl.
  • Nivelurile ridicate de trigliceride (mai mari de 200 mg / dl.)
  • Nivelul trigliceridelor foarte inalt (mai mare de 500 mg / dl.)

Atentie! Trigliceridele serice crescute sunt asociate cu un risc crescut de ateroscleroza si, prin urmare, boala arteriala coronariana si accident vascular cerebral. Iar un nivel foarte inalt poate provoca pancreatita.

Ce inseamna un nivel scazut al trigliceridelor in sange

Un rezultat al analizelor din sange care arata trigliceride serice scazute sau trigliceride mici nu inseamna obligatoriu o problema medicala. Totusi, atunci cand o persoana are trigliceride serice mici acestea pot sa fie semnul urmatoatrelor probleme medicale precum sunt: malnutritie, malabsorbtie, hipertiroidism, boala pulmonara obstructiva.

De aceea este esential ca dupa ce ai obtinut rezultatul analizelor de sange si din pacate, ai trigliceride scazute, mergi la medic pentru interpretare, anamneza. Este posibil ca medicul sa-ti recomande si alte investigatii medicale pentru a afla ce nu este in regula si ce boala se poate ascunde in spatele acestor analize.

Un simplu test de sange iti poate arata ce daca trigliceridele tale sunt la limite, mari sau mici. De regula, medicul va verifica nivelul trigliceridelor atunci cand se face colesterolul total. Pacientul nu trebuie sa bea apa si nici sa mancane cu minimum 8 -12 ore inainte de a i se recolta sange. Daca a mancat, valorile serice ale trigliceridelor pot fi modificate.

Riscurile trigliceridelor crescute

Nivelurile crescute ale trigliceridelor sunt un factor de risc pentru ateroscleroza, atac de cord, accident vascular cerebral si boala arteriala periferica. Nivelurile ridicate de trigliceride crescute pot provoca, de asemenea, afecțiuni hepatice grase si pancreatita.

Anumite boli si afecțiuni pot determina cresterea valorilor trigliceridelor din sange. Mai exact, o analiza al carui rezultat inseamna trigliceride crescute poate ascunde urmatoarele boli:

  • Diabetul zaharat care nu este corect gestionat si monitorizat,
  • Boala de rinichi,
  • Ciroza hepatica sau alte afecțiuni hepatice,
  • Hipotiroidismul,
  • Administrarea unor medicamente precum sunt beta-blocantele, diureticele, pilulele contraceptive, excesul de porgesteron si de estrogen, anumite medicamente pentru HIV etc.

Si consumul exagerat sau cel regulat de alcool poate determina cresterea nivelului trigliceridelor din sange, determinand ficatul sa produca mai mulți acizi grasi. Mai ales consumul regulat de alcool sau in exces duce la aparitia in sange a unui nivel de trigliceride serice crescute.

Cum se scade nivelul trigliceridelor

Este esential sa reduci nivelul trigliceridelor serice doarece un nivel scazut va micsora riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral si boala arteriala periferica.

Astfel, trebuie mentinut un stil de viata sanatos, renuntarea la fumat, exercitii fizice, pierderea in greutate. Sunt insa si oameni care au nevoie de medicamente pentru a scadea nivelul trigliceridelor din sange.

Trigliceride crescute? Iata ce trebuie sa faci ca sa scazi nivelul de trigliceride

  • Redu consumul de dulciuri si implicit de zahar. Carbohidratii simplii cum sunt zaharul sau alimentele din faina alba si fructoza pot duce la cresterea trigliceridelor serice.
  • Evita consumul de grasimi saturate si trans. Nu consuma alimente prajite, untura, unt, lapte integral, inghetata, produse de panificatie, carne, branza.
  • Trebuie sa incerci pe cat posibil sa inlocuiesti grasimile trans cu cele momonesaturate si polinesaturate. Cele mai recomandate surse de grasimi mononesaturate sunt: uleiul de masline, pestele, nucile.
  • Limiteaza cat poti de mult consumul de alcool. Alcoolul are un conținut ridicat de calorii si zahar si are un efect deosebit de puternic asupra trigliceridelor.
  • Ia suplimente pe baza de ulei de peste. Acestea contine acizi grasi omega-3 care contribuie la scaderea trigliceridelor.

Principala cauza de trigliceride crescute

De cele mai mutle ori, alimentatia haotica, dezechilibrata, alcatuita din alimente procesate, bogata in grasimi, dar si consumul in exces de bauturi alcoolice sau de sucuri carbogazoase duc la cresterea nivelului de trigliceride.

Medicii sustin ca hipertrigliceridemia este asociata cu obezitatea, cu diabetul zaharat, cu insuficienta renala cronica, cu hipotiroidia, dar si cu administrarea unor medicamente fie ele beta-blocante, fie diuretice sau chiar anumite pilule contraceptive care au mult estrogen.

 

Trigliceride in sarcina

Sunt situatii in care au loc cresteri ale trigliceridelor si in sarcina, dar acestea sunt de moment, nu persista. Mai exact, specialistii spun ca este normal ca trigliceridele serice si colesterolul sa inceapa sa creasca in a patra luna de sarcina si sa atinga valori maxime la termen, la finalul celor 9 luni de sarcina.

Mai exact, la finalul celui de-al treilea trimestru de sarcina se ajunge la o crestere de 25%, pana la 50%, a nivelului de colesterol seric si la o crestere cu 150% a trigliceridelor serice. Dar acestea sunt un rezultat al modificarilor metabolice din timpul sarcinii.

Trigliceride tratament medicamentos

Asa cum am aminteam mai sus, nivelul normal de trigliceride serice trebuie sa fie sub 150 mg/dl. Orice valoare peste aceast prag este definit in termeni medicali sub numele de hipertrigliceridemie. Daca te afli in situatia acesta, medicul de familie iti va recomanda in primul rand un regim alimentar echilibrat.

Trigliceride marite alimente permise

  • Legume deoarece sunt bogate in nutrienti esentiali si care protejeaza inima. In plus acestea au si multe proteine si sunt o sursa sanatoasa de carbohidrati.
  • Ai voie si peste de preferat pestele gras fiindca are proprietatea de a proteja inima si au un continur ridicat de acizi grasi Omega 3 care reduc nivelul trigliceridelor serice. Consuma cu incredere: macrou, somon, ton, sardine, cod, hering.
  • Poti manca si ovaz, acesta fiind considerat un aliment minunte cand vrei sa scazi nivelul trigiceridelor marite. Explicatia este accea ca ovazul are in compozitie fibre solubile care impiedica acumularea de grasimi dar are si un indice glicemic mic.
  • Mananca nuci, migdale deoarece sunt bogate in acizi grasi Omega 3 care protejeaza sanatatea inimii.
  • Usturoiul este alimentul ideal daca ai trigliceride crescute. Usturoiul este un antibiotic natural, stimuleaza eliminarea toxinelor din ficat, contribuie la reglarea nivelului de grasimi din sange.

Ulterior, medicul iti va recomanda sa faci sport, minimum 30 de minute pe zi, ideal este o ora. Nu-ti place sa mergi la sala? Nimic mai simplu, mergi pe jos, dar trebuie sa faci 10.000 de pasi ca sa fie totul bine.

Vei repeta analizele de sange, iar daca la rezultate obtii tot trigliceride serice crescute, adica daca valoarea lor nu scade sub 150 mg/dl, medicul te va trece pe tratament medicamentos. De cele mai multe ori acesta contine statine, insa cum fiecare pacient este unic, medicul va tine cont si de alte afectiuni colaterale pe care le are pacientul. Din pacate, tratamentul medicamentos este un tratament care se tine mai multe luni.

Trigliceride crescute la copii

In cazul copilului, hipertrigliceridemia apare in momentul in care trigliceridele serice au valoare mai mare de 100 mg/dl in primii zece ani de viata si mai mare de 130 mg/dl dupa ce copilul a implinit 10 ani. Cauzele care determina hipertrigliceridemia la copii sunt in stransa legatura cu alimentatia. De aceea este indica ca un copil sa manance cat mai sanatos, fara alimente de tip fast-food, fara multe dulciuri, grasimi, sucul acidulate. De asemenea, sedentarismul, statul cu orele in fata calculatorului si lipsa sportului din viata unui copil sunt alte cauze care duc la aparitia de trigliceride crescute la copil. Nu in ultimul rand, obezitatea este si ea o cauza importanta precum este si mostenirea genetica.

Daca vrei sa ramai cat mai sanatos, medicii spun ca macar o data pe an sa iti faci analizele de sange, sa vezi cum stai cu glicemia, sa faci hemoglobina, sa masori colesterolul, trigliceridele. In plus, anual este indicat sa faci o ecografie abdominala ca sa vezi cum este pancreasul tau, abdomenul.

Trigliceride serice crescute? Este obligatoriu sa iti schimbi stilul de viata, sa ai o alimentatie sanatoasa, saraca in grasimi, bogata in legume si fructe, efort fizic periodic.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.