Asociatiile pacientilor: Mai multe molecule evaluate inca din august nu au intrat pe lista de medicamente compensate

Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC), spune ca cinci molecule care au fost evaluate in luna august nu au fost introduse nici pana in prezent pe lista de medicamente gratuite si compensate.

„Din august 2018 au fost evaluate cinci molecule noi, care, din pacate, pana la ora actuala, in decembrie, sunt in hotararea de guvern pentru intrarea rambursata pe piata. Noi am incercat sa avem o discutie cu Ministerul Sanatatii si chiar am avut confirmarea doamnei ministru ca pana la sfarsitul anului vom putea avea acces la aceste molecule. Dar se pare ca in ultimele modificari – si ultimele modificari mai ales facute de Agentia Nationala a Medicamentului, care ar trebui sa dea un vot final pentru aceste produse ca sa intre in HG 720 – nu am mai reusit sa le vedem accesibile. Avem un memoriu trimis catre Ministerul Sanatatii in data de 20 noiembrie, la care inca asteptam un raspuns, si cred ca am putea sa rugam autoritatile din Romania – ministerul si ANMDM – sa faca un efort pentru ca aceste cinci molecule sa intre cat mai repede in piata rambursata a medicamentelor”, a declarat Radu Ganescu la o dezbatere ce a avut loc vineri.

El a mai afirmat ca in cazul acestor molecule s-au parcurs toti pasii de evaluare, insa nu au fost publicate in hotararea de guvern privind lista medicamentelor compensate si gratuite.

„Totul este pur si simplu terminat din punct de vedere al autoritatilor. Singurul lucru pe care autoritatile ar fi trebuit sa il faca din august 2018 pana in decembrie: doar sa le scrie pe Hotararea de guvern nr. 720, care practic pune produsele in piata romaneasca, urmand sa existe protocoale facute de comisiile de specialitate si achizitiile pentru ajunge la pacienti. Deja avem o intarziere de ani de zile in a le avea in evaluare plus inca trei sau patru ani pana le evaluam si pana le punem pe piata accesibile pacientilor romani”, a mai afirmat presedintele COPAC, citat si de Agerpres.

De asemenea, si Stefan Radut, vicepresedintele Asociatiei Pacientilor cu Tuberculoza Multi-drog Rezistenta, a atras atentia ca sase molecule necesare in tratarea tuberculozei multi-drog rezistenta care au fost incluse pe lista printr-o hotarare de guvern inca din luna februarie nu au ajuns la pacienti nici in prezent.

„In acest moment sunt in proces de achizitie iar procesul acesta a inceput undeva prin septembrie si nu stim cand se va termina. Cea mai buna previziune este sa se termine undeva in februarie 2019, dar eu ma astept ca de prin 2020 pacientii cu tuberculoza rezistenta sa poata incepe a fi tratati cu aceste medicamente. Aceste medicamente se folosesc in Vest de foarte multa vreme”, a aratat Radut conform sursei mentionate.

Vineri, 7 decembrie, la Bucuresti, COPAC si Asociatia pentru Sprijinirea Pacientilor cu Tuberculoza Multi-drog Rezistenta au organizat o dezbaterea ‘Compensarea medicamentelor in Romania – concepte si practici actuale’.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.