Reprezentantii Institutului de Psihiatrie Socola din Iasi sustin ca aproximativ 80 dintre pacienti au domiciliul stabil in unitatea medicala.
Seful sectiei Sipote din cadrul Institutului de Psihiatrie Socola, dr. Dan Lupu, a declarat ca majoritatea acestor persoane sunt internate de mai multi ani de zile.
Pentru ca nu au familii sau au fost abandonati, personalul medical trebuie sa ajute pacientii sa isi faca acte de identitate provizorii, iar din cauza legislatiei, astfel de demersuri sunt reluate in fiecare an.
„Boala psihica nu vine singura, vine cu o cohorta de probleme sociale. Exista tendinta la nivel general ca pacientul cu boala psihica sa fie abandonat de familie. Incercam sa ajutam pacientul si pe partea asta. E nevoie si integrare in sistemul sanitar, si de integrarea sociala. Neavand apartinatori cunoscuti, altii avand apartinatori reticienti in a-i lua in spatiu, s-a gasit aceasta varianta de a le face carti provizorii de identitate pe Institutul de Psihiatrie Socola. Sunt aproximativ 80 de persoane carora trebuie sa li se reinnoiasca anual actele de identitate”, a preciat dr. Dan Lupu citat de Agerpres.
El a explicat ca este vorba despre pacienti care sunt spitalizati de mai multi ani, unii dintre ei de peste 10 ani, din cauza afectiunilor de baza severe precum schizofrenia paranoida sau cazurile dificile, care raspund cu greu la tratament, pacienti cu tendinte auto agresive.