Medic: Recuperarea functiilor neurologice – un proces dinamic, diferit de la un pacient la altul


Recuperarea functiilor neurologice reprezinta un proces dinamic, multi-factorial, diferit de la un pacient la altul, facand imposibil de gasit o singura terapie ideala, perfecta pentru toti pacientii, afirma prof. dr. Dafin Muresanu, presedinte al Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii si al Federatiei Europene a Societatilor de Neuroreabilitare.

Potrivit acestuia, recuperarea se constituie intr-un proces continuu, dinamic, care trebuie inceput in spital, la indicatiile si sub supravegherea unei echipe multidisciplinare, formata din medici neurologi, asistente medicale, kinetoterapeuti, logopezi, psihologi, asistenti sociali.

„Reabilitarea dupa accidentele vasculare cerebrale, traumatismele cranio-cerebrale sau vertebro-medulare nu mai consta doar in terapie fizica. Acum exista tipuri speciale de training, terapie asistata de roboti, stimulare farmacologica si non-farmacologica a creierului, in combinatie personalizata”, precizeaza specialistul intr-un comunicat de presa.

El spune ca, in ultimii ani, numarul supravietuitorilor cu traumatisme cranio-cerebrale a crescut considerabil chiar daca, la nivel mondial, apar 10 milioane de cazuri noi, principala cauza fiind raportata la accidentele rutiere.

„In Europa, 1,6 milioane de pacienti sunt internati cu diagnostic de traumatism cranio-cerebral, iar dintre acestia aproximativ 70.000 decedeaza. Pe de alta parte, aproximativ 11,5 milioane de europeni prezinta o deficienta cauzata de un traumatism cranian. In Romania, incidenta TCC este peste media europeana (150 – 300 de cazuri/ 100.000 de locuitori) de 300 de cazuri la suta de mii de locuitori, in fiecare an inregistrandu-se peste 60.000 de cazuri noi. Organizatia Mondiala a Sanatatii preconizeaza ca, pana in anul 2020, accidentele rutiere, principala cauza a traumatismelor cerebrale, vor fi al treilea mare contributor la povara globala a bolii si dizabilitatii, dupa bolile cardiovasculare si depresie”, se mai arata in comunicatul citat.

In ceea ce priveste accidentul vascular cerebral ( AVC), potrivit statisticilor, aproximativ un milion de cazuri se inregistreaza anual in Europa, studiile fiind raportate la o populatie de 500 de milioane de locuitori. La nivel mondial, AVC constituie o a treia cauza a deceselor inregistrate, dupa bolile cardiovasculare si cancer.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.