Modalitate noua de tratament pentru parodontoza


Parodontoza este o boala care afecteaza din ce in ce mai multi indivizi, fara a tine parca cont de varsta. Afectiunea se manifesta la nivelul gingiilor, insa daca boala avanseaza poate distruge radacina dintilor, iar in timp se poate ajunge la pierderea lor definitiva. Datele statistice arata ca 9 din 10 romani sufera de parodontoza.

Despre modalitatile prin care putem sa tinem sub control boala dar si care sunt factorii ce influenteaza aparitia parodontozei ne-a povestit Andi Dragus, medic specialist in implantologie, periodontologie, sistem cranio-mandibular si estetica dentara.

“Aproximativ 10% dintre pacienti vin la cabinet din cauza dintilor lipsa si, ce este mai grav, 20% dintre problemele dentare sunt provocate de parodontopatie, cunoscuta drept parodontoza. In ultima perioada, in Romania, boala este intalnita si la tinerii de 20 de ani. In plus, aparitia acestei afectiuni a suportului dento-alveolar a devenit cu mult mai mare la noi decat in majoritatea tarilor europene, iar acest lucru se intampla din cauza lipsei de educatie privind igiena orala, romanii clasandu-se pe ultimele locuri la nivel european in ceea ce priveste consumul de pasta de dinti, folosind 1,64 tuburi de pasta de dinti pe an. Exista insa astazi tehnici moderne de regenerare tisulara ghidata. Mai exact, este vorba despre o interventie chirurgicala ce are drept scop inlocuirea tesuturilor pierdute (moi sau dure) cu materiale biocompatibile, care sa completeze deficitul osos si sa stimuleze refacerea tesuturilor”, a povestit Andi Dragus, medic specialist in implantologie, periodontologie, sistem cranio-mandibular si estetica dentara.

Care sunt primele semne ale parodontozei:

Primele semne ale parodontozei sunt sangerarile in timpul periajului si retractiile gingivale (gingia retrasa), dar si schimbarea culorii gingiei. Ulterior, pe masura ce boala progreseaza, apar dureri ale dintilor, mobilitate dentara, deplasarea dintilor si, in final, pierderea acestora daca nu se aplica niciun tratament.

Studiile efectuate din 1997 si pana in prezent demonstreaza ca existenta chiar si a unui numar redus de bacterii periodontopatogene poate cauza o parodontoza profunda. In functie de bacterii pot aparea modificari metabolice variate, asociate cu factori de virulenta care determina fie distrugerea tesuturilor care inconjoara periodontiul, fie inactivarea mecanismelor imune.

Principalii factori favorizanti:

Desi placa microbiana este principala cauza a bolii parodontale, exista si alti factori favorizanti precum: fumatul, utilizarea contraceptivelor orale, sarcina, menopauza, boli ca SIDA, hipovitaminoza C, leucemia, anemia, dar si stresul. Totodata, anumite tipuri de medicamente – cum ar fi imunosupresoarele, antiepilepticele sau vasodilatatoarele – constituie factori de risc.
„O igiena orala deficitara este intotdeauna la baza instalarii acestei boli. Periajul de cel putin 2 ori pe zi, folosirea atei dentare si curatarile dentare profesionale regulate reduc probabilitatea unui diagnostic de parodontoza. Nici nutritia nu trebuie neglijata. S-a demonstrat ca persoanele cu un sistem imunitar deficitar prezinta un risc mai mare de probleme parodontale. De aceea este bine sa evitati produsele cu zahar si bauturile carbogazoase, avand in vedere ca bacteriile din placa se hranesc cu zaharul prezent in alimentatie, si sa va hidratati foarte bine, pastrandu-va tot timpul gura umeda, intrucat saliva este un factor de protectie”, a mai spus medicul Andi Dragus.

Cum se trateaza parodontoza:

„Pentru a putea determina cantitatea de bacterii este nevoie de un test de detectare a acestor bacterii periodontopatogene care sunt implicate in parodontoza. Exudatele au la baza tehnica polimelizarii in lant (PCR) si prezinta o specificitate inalta pentru identificarea bacteriilor periodontopatogene si stabilirea cantitatii lor relative. Aceste teste, pe care le realizam la cabinet, sunt mai sensibile decat culturile bacteriene, putand identifica germenii patogeni indiferent de viabilitatea acestora. Exudatul consta in prelevarea de probe din pungile parodontale sau de pe mucoasele interne ale obrajilor si buzelor, iar, in urma rezultatului, ii putem oferi pacientului antibioticul adecvat si planul de tratament cel mai eficient. Un astfel de test este important si in cazul in care urmeaza sa se efectueze operatia de implanturi dentare, deoarece in urma unui astfel de exudat putem evalua riscul de implantare.”, a mai spus medicul.

Atentie! Atunci cand nu este tratata, parodontoza, care este o afectiune ireversibila, este principalul motiv al pierderii danturii. Mai mult, daca boala se cronicizeaza, parodontoza poate afecta si alte organe. De exemplu, netratata boala creste riscul de boli de inima, de boli respiratorii.
Cu tratament insa, aceasta poate fi stopata si tinuta sub control. Primul pas in tratarea parodontozei este detartrajul minutios supra si subgingival. De asemenea, medicul sustine ca una dintre abordarile chirurgicale ale problemelor parodontale presupune o aditie osoasa in zonele care prezinta defecte osoase ce afecteaza implantarea dentara, care va ajuta la regenerarea tesutului osos sub protectia unei membrane de colagen.

Tratament paradontoza:

„In prezent se poate folosi o tehnica de regenerare tisulara si anume: injectiile pe baza de proteine, aditia osoasa si ca bariera tisulara, membranele de colagen. Regenerarea tisulara ghidata este o procedura chirurgicala care foloseste membranele de bariera pentru a directiona cresterea tesuturilor osoase si a gingiilor noi in locurile in care una sau ambele dintre ele lipsesc. Scopul este de a regenera tesuturile si de a repara defectele rezultate din afectiunile parodontale. Practic, in aceasta procedura, o bucata mica de material asemanator tesutului este inserata intre tesutul gingival si os. Acest lucru impiedica ca gingia sa creasca in spatiul osos, oferind osului si tesutului conjunctiv sansa de a se regenera. Astfel putem evita un chiuretaj in lambou deschis, unde efectuam o interventie chirurgicala pentru a elimina tartrul din buzunarele adanci”, a mai spus medicul.

Reamintim si ca folosirea de substante antibiotice, mai exact apa de gura antibacteriana cu care se clateste gura sau geluri care contin antibiotice care se introduc in spatiul dintre dinti si gingii sau in buzunare dupa curatare profunda ajuta in tratarea paradontozei.

Etichete: tratament paradontoza, paradontoza tratament, paradontoza tratament antibiotic

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.