Efectele negative ale arsurilor salare sunt stiute de toata lumea, insa in ciuda nenumaratelor avertismente, multe persoane se expun in exces razelor arzatoare ale soarelui din dorinta de a se bronza.
Medicul Laurentiu Vladau, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, atrage atentia asupra faptului ca pericolele asociate cu arsurile solare sunt mai mult decat cosmetice, astfel ca prevenirea aparitiei lor va ajuta la evitarea ulterioara a unor probleme de sanatate, precum si a imbatranirii premature.
Concret, arsurile solare, spre deosebire de cele termice, cauzeaza deteriorarea pielii inainte de aparitia rosetei.
„Cu alte cuvinte, in stadiile initiale ale dezvoltarii arsurilor solare, senzatia de durere este foarte usoara sau lipseste chiar in totalitate, fapt pentru care multe persoane ajung sa se supraexpuna la soare fara sa isi dea seama de pericolul implicat. Se intampla adesea ca dupa o zi petrecuta la plaja, seara in camera sa observam cu surprindere gravitatea situatiei: pielea inrosita, senzatia de usturime si de piele care strange – desi in timpul zilei aceste simptome nu isi facusera simtita prezenta”, explica specialistul dermatolog.
Ce sunt arsurile solare
Arsura solara reprezinta un semn clar ca ADN-ul din celulele pielii a fost deteriorat de expunerea in exces la soare. Acest fenomen accelereaza imbatranirea pielii si creste riscul de aparitie a cancerului de piele.
„Cand isi face aparitia arsura solara, pielea devine rosie si este insotita de senzatia de durere. Daca arsura este severa, se pot dezvolta vezicule cu lichid, iar uneori pot aparea chiar si frisoane, greata, dureri de cap si slabiciune. Cateva zile mai tarziu, pielea va incepe sa se cojeasca, deoarece organismul incearca sa elimine celulele afectate de soare”, explica domnul doctor Laurentiu Vladau.
Ce riscuri presupun arsurile solare
Arsurile solare pot creste riscul aparitiei cancerului de piele, existand dovezi ca o singura arsura solara dobandita in copilarie creste sansele de melanom mai tarziu in viata.
„In timp ce alte tipuri de cancere cutanate sunt cauzate de expunerea cumulata la soare, melanomul apare ca urmare a unor expuneri scurte, dar intense la soare, urmate de arsuri solare. Exista teorii potrivit carora cinci sau mai multe arsuri in tinerete cresc riscul de melanom pe durata vietii cu 80%”, atentioneaza specialistul dermatolog.
De asemenea, arsurile solare pot favoriza si imbatranirea prematura a pielii deoarece undele UVA patrund in derm, unde altereaza calitatea colagenului si elastinei, rezultand linii fine sau chiar riduri.
„Pigmentarea neuniforma, melasma, aspectul tern – reprezinta alte efecte negative ale supraexpunerii la soare. Mai mult, dauna provocata de arsurile solare este de multe ori ireversibila, insa unele efecte, mai ales cele de scurta durata, pot fi ameliorate cu tratamente specifice dermatologice”, spune domnul doctor Laurentiu Vladau.
Totodata, medicul afirma ca persoanele predispuse la a dezvolta arsuri solare, cum ar fi cele cu piele deschisa la culoare, cu o culoare rosie a parului, cu pistrui si numar crescut de alunite trebuie sa fie mult mai atente si sa previna expunerea excesiva la soare, mai ales in tinerete.
Anca Rusen