Foarte multi pacienti inca nu isi pot face gratuit investigatii cum ar fi viremia si fibroscanul, desi legea permite acest lucru de la 1 iulie, pentru ca multe spitale nu au aparatura necesara pentru a face aceste testari, spune Marinela Debu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO).
„Exista o lege (…), pacientii au posibilitatea ca, de la 1 iulie, pe spitalizarea de zi, sa-si faca incarcatura virala si teste de depistare a gradului de fibroza in mod gratuit. (…) Practic, nu se poate face in majoritatea spitalelor. (…) Noi ne trezim in teritoriu, spitalele ne spun ca nu au finantarea necesara pentru a face achizitiile. (…) Din punctul nostru de vedere, al pacientilor, am vrea ca macar in orasele resedinta de judet, pe sectiile de Gastroenterologie si Boli infectioase, sa existe aceasta posibilitate”, a spus Debu, potrivit Agerpres.
Presedintele CNAS, Razvan Vulcanescu, a afirmat ca va avea o discutie la nivelul Ministerului Sanatatii (MS) pe acest subiect.
„Mesajul este unul cat se poate de ferm vizavi de punerea in aplicare si posibilitatea finantarii acestor analize, dar tine exclusiv de managementul acelor entitati care au posibilitatea sa deruleze aceste servicii. Vom avea o discutie la nivel de MS si ii voi propune doamnei ministru ca macar pentru principalele spitale, cele care sunt in subordinea MS, sa ne asiguram ca exista posibilitatea ca aceste investigatii sa poata sa fie facute, pentru ca ele sunt decontate de CNAS”, a precizat Vulcanescu confom sursei mentionate.
El a spus ca noile contracte cost-volum-rezultat privind tratamentul fara interferon pe aria terapeutica hepatita cronica virala C vor intra in vigoare cel mai tarziu la 1 septembrie, daca vor fi finalizate in august.
Tot potrivit sefului CNAS, neasiguratii au acces la programele nationale de sanatate care sunt decontate de CNAS.
”Vreau sa va reamintesc de demersul care e in derulare la MS in momentul de fata si care are in vedere, printr-o finantare cu fonduri structurale in etapa urmatoare, realizarea unui screening la nivelul intregii populatii a Romaniei si asigurarea tratamentului pentru toti pacientii care sunt depistati cu afectiunile hepatice aferente. (…) Stam la masa discutiilor pentru prima data cu mai multe companii, am creat premisele posibilitatii discutiilor cu toate companiile care ofera tratamente care duc la vindecarea hepatitei C, am diversificat gama de produse care sunt disponibile si practic, in momentul de fata, exista o sansa sporita ca prin diversificarea respectiva pacientii sa aiba acces la tratamentele care le sunt mult mai aplicabile, mult mai personalizate”, a mai afirmat Vulcanescu citat de Agerpres.
La data de 28 iulie se marcheaza Ziua mondiala de lupta impotriva hepatitei.