Pacientii cu hepatita C aflati sub tratamentul interferon free il vor continua pana la finalizare, a precizat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Reprezentantii CNAS sustin ca afirmatiile publice conform carora exista un risc de posibila discontinuitate a asigurarii tratamentului interferon free pentru pacientii cu hepatita C nu corespund realitatii.
Totodata, CNAS solicita responsabilitate emitentilor acestor afirmatii, ”pentru a nu induce o stare de panica nejustificata persoanelor cu diagnosticul respectiv”.
Astfel, conform prevederilor contractelor de tip cost-volum-rezultat aflate in derulare, odata ce un pacient a inceput tratamentul interferon free in baza unuia din aceste contracte, il va continua pana la finalizare, chiar daca aceasta va surveni dupa data incetarii contractului respectiv.
„Nici afirmatiile referitoare la refacerea analizelor pacientilor nu corespund realitatii. Pacientii a caror eligibilitate pentru tratamentul interferon free a fost confirmata pot incepe acest tratament intr-un timp foarte scurt, deoarece prescrierea medicatiei se face direct de medicul curant, fara a mai fi necesara pregatirea de dosare pentru aprobarea vreunei comisii”, transmite CNAS intr-un comunicat de presa.
In privinta afirmatiilor conform carora Ministerul Sanatatii si CNAS nu ar fi comunicat stadiul pregatirilor pentru un nou contract, CNAS precizeaza ca la sfarsitul lunii aprilie Guvernul a modificat, printr-o ordonanta de urgenta, mecanismele de incheiere si de derulare a contractelor de tip cost-volum/cost-volum-rezultat reglementate prin OUG nr. 77/2011, in scopul cresterii accesului pacientilor la toate medicamentele inovative, inclusiv la tratamentul interferon free, in functie de indicatia terapeutica, stadiul bolii si afectiunile asociate. Aceasta modificare a fost anuntata oficial in ziua respectiva, atat de Guvern cat si de CNAS, mentioneaza sursa citata.
In aplicarea noului act normativ, in doar cateva zile a fost elaborat si publicat pe site-ul institutiei proiectul Ordinului Presedintelui CNAS privind modelul de contract, metodologia de negociere, incheiere si monitorizare a modului de implementare si derulare a contractelor de tip cost-volum/cost-volum-rezultat, urmand ca pe baza acestuia sa se desfasoare etapele ulterioare de pregatire a noilor contracte, inclusiv a celor vizand tratamentul interferon free.
Potrivit CNAS, in ordonanta de urgenta mentionata au fost prevazute dispozitii tranzitorii care permit prelungirea unora din contractele de tip cost-volum/cost-volum-rezultat aflate in vigoare la momentul modificarii legislative, cu acordul partilor.
Printre contractele a caror valabilitate a fost prelungita se numara si cele cost-volum-rezultat pe aria terapeutica hepatita C.
Actuala modificare a legislatiei va permite CNAS sa extinda semnificativ accesul pacientilor la medicamente inovative prin acest tip de contracte, in conformitate cu prevederile Programului de guvernare din domeniul politicilor de sanatate, adauga sursa citata.
Am depus un memoriu in legatura cu schimbarea unui tratament pentru ciroza, Nr intrare 9505 din 6.12.2018. Va rog sa ne transmiteti daca s-a luat o hotarare si daca putem ridica noi raspunsul dumneavoastra de la sediul din calea Calarasi, intrucat prin posta dureaza. Poate reusim sa reluam tratamentul in timp util.
Va multumesc