Ziua Mondiala fara Tutun: Initiativa „2035-Prima Generatie fara Tutun” solicita actualizarea definitiei fumatului
Initiativa „2035-Prima Generatie fara Tutun” solicita actualizarea definitiei fumatului in actele normative care reglementeaza consumul de tutun in concordanta cu diversificarea produselor din tutun, as tfel incat produsele de acelasi tip sa fie reglementate in acelasi mod.
Totodata, Initiativa „2035-Prima Generatie fara Tutun”, din care fac parte Societatea Romana de Cardiologie si Societatea Romana de Pneumologie, cere si actualizarea definitiilor publicitatii, promovarii, si sponsorizarii produselor din tutun directe sau indirecte, interzicerea fumatului in autovehicule in care se afla minori si femei insarcinate, relateaza Agerpres.
O alta cerere a reprezentantilor organizatiei se refera la introducerea contributiei pentru sanatate aplicate tuturor formelor de produse din tutun, conform redefinirii acestora.
Presedintele Societatii Romane de Cardiologie, Dragos Vinereanu, a declarat miercuri, in cadrul unei dezbateri care a avut loc la Parlament, ca in Romania mortalitatea prin bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decat cea provocata de cancer.
„60% dintre decesele din Romania se datoreaza bolilor cardiovasculare si sub 20% celor cauzate de cancer. Un sfert dintre romani sunt fumatori. Stim ca fumatul genereaza 42.000 de decese pe an, 115 decese pe zi, iar 70% dintre infarctele la tineri, asta inseamna sub 55 ani, sunt datorate fumatului. Fumatul omoara mai mult decat alcoolul, accidentele de circulatie, drogurile, obezitatea, tentativele de sinucidere, toate la un loc. 60% dintre fumatori nu cred ca se supun riscului de infarct. Fumul de tigara contine peste 250 de substante care pot cauza boli. Nicotina distruge aparatul cardiovascular”, a spus medicul potrivit sursei mentionate.
Potrivit acestuia, orice produs care contine nicotina genereaza boli cardiovasculare.
„Fumatul pasiv determina boli cardiovasculare. (…) Nicotina este un drog, determina dependenta la fel ca si heroina si cocaina, iar nicotina distruge aparatul cardiovascular”, a mai spus cardiologul.
De asemenea, si presedintele Societatii Romane de Pneumologie, Ruxandra Ulmeanu, a afirmat ca fumatul pasiv poate duce la cancer de cai aeriene superioare.
„Expunerea involuntara la fumul de tutun afecteaza in unele tari pana la 70% din natie. Acest fumat pasiv inseamna – bolile cardiovasculare – mortalitatea prin boli cardiovasculare. Din punctul de vedere al pneumologilor inseamna un flagel urias, respectiv cancerul pulmonar. Fumatul pasiv inseamna totodata cancer de cai aeriene superioare (de nas, de gat, de faringe, de limba, etc), inseamna aparitia si agravarea unor boli cronice extrem de proeminente in lume si Romania – astmul si BPOC. (…) Sub 5% dintre pacientii depistati cu cancer pulmonar mai traiesc la cinci ani de la diagnostic. BPOC adaugat peste fumat creste riscul de aparitie a cancerului pulmonar de 6 pana la zece ori. BPOC odata aparut nu se mai vindeca. BPOC este in crestere”, a afirmat medicul pneumolog, citat de Agerpres.
Profesorul doctor Florin Mihaltan a spus ca tutunul care nu arde este introdus ca strategie in incercarea ‘de evita legi’ din ce in ce mai restrictive si in incercarea ‘de a convinge populatia’ ca aceste companii de tutun depun toate eforturile pentru protectia fumatorului.
„Tutunul incalzit, neincalzit ramane tutun. Substantele periculoase se gasesc, nivelul de gudron este de obicei similar cu cel al tigarilor obisnuite. (…) Este un element in voga, extrem de bine promovat”, a precizat dr. Mihaltan.