Avalansa de informatii disponibile la ora actuala referitoare la metodele de infrumusetare a zambetului poate duce la o stare de confuzie. De aceea, atunci cand avem dintii inghesuiti, este obligatorie vizita la medicul specialist ortodont. Numai acesta poate da recomandari competente, pentru fiecare caz in parte, si in acest mod fiecare pacient poate lua cea mai buna decizie privind metoda de obtinere a zambetului dorit: fatete sau aparat dentar.
Mihaela Dan, medic specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat in exclusivitate pentru Edumedical.ro care sunt diferentele dintre fatete si aparatul dentar si care este cea mai buna solutie pentru a obtine o dantura frumoasa si un zambet perfect.
Ce sunt fatetele dentare?
Fatetele dentare reprezinta pelicule subtiri, dure, de portelan sau compozit, care se aplica pe suprafata exterioara, vizibila a dintilor, pentru a masca diferite imperfectiuni: coloratii, obturatii vechi, fracturi dentare, mici modificari de pozitie sau de dimensiune dentara.
Primul avantaj al fatetelor dentare este acela ca “alinierea” dentara este obtinuta rapid, iar acestea nu se coloreaza in timp, asa cum se intampla cu smaltul dentar. In plus, odata cu dintii perfecti aliniati, vom obtine si un zambet alb, stralucitor.
Pe de alta parte, fatetele dentare aduc acest rezultate doar in cazurile nu foarte dificile. Inghesuirile dentare mari, spre exemplu, nu pot fi rezolvate cu ajutorul lor deoarece spatiul pentru dintii inghesuiti este prea mic, iar fatetele nu vor avea dimensiuni corecte. In plus, smaltul va trebui sa fie slefuit foarte mult pentru a aduce dintii in acelasi plan, incat s-ar ajunge la nerv (care trebuie scos), iar dintele ar trebui, de fapt, imbracat cu coroana. De asemenea, fatetele nu sunt indicate persoanelor cu ocluzie (muscatura) cap-la-cap sau celor care scrasnesc din dinti.
Dezavantajele fatetelor tin de intretinerea lor si de costurile pe termen lung:
• Fatetele sunt mai costisitoare decat aparatul dentar si trebuie inlocuite dupa o anumita perioada de timp deoarece gingia se retrage odata cu inaintarea in varsta si fatetele nu se mai adapteaza corect.
• Din pacate, fatetele nu pot fi reparate daca se ciobesc sau daca se fisureaza, ci trebuie inlocuite.
• Fatetele trebuie protejate tot timpul pentru a nu se dezlipi, daca se aplica forte mari.
Aparatul dentar fix
Aparatul dentar fix indreapta dantura cu ajutorul bracketurilor (metalice, ceramice sau de safir) si sarmelor ce exercita asupra dintilor forte constante.
Tratamentul ortodontic, prin comparatie cu fatetele, pastreaza dintii sanatosi, integri, pentru tot restul vietii, fara a fi necesara slefuirea smaltului, si imbunatateste nu numai estetica, dar si sanatatea dentara prin corectarea ocluziei. De asemenea, costurile, de cele mai multe ori, sunt mai mici decat cel al fatetelor dentare.
Care sunt dezavantajele aparatului dentar fix?
• Rezultatele nu se obtin imediat, ci se dupa o perioada cuprinsa intre 6 si 18 luni (pentru un medic ortodont cu experienta in cazuri dificile).
• In ceea ce priveste aspectul estetic: unele dintre aparatele dentare sunt vizibile. Acest aspect incepe, insa, sa nu mai reprezinte neaparat un dezavantaj, aparatele dentare capatand in ultimii ani o aura cool, fiind alese de persoane de toate varstele.
• Ingrijirea dintilor si curatarea aparatului vor necesita periaj dentar dupa fiecare masa, deoarece printre bracketuri si sarma raman resturi alimentare.
• Disconfortul in primele zile de la aplicare si la cateva saptamani dupa fiecare activare.
• Necesitatea de a purta o gutiera dupa scoaterea bracketurilor, pentru stabilizarea rezultatului.
Acestea sunt insa dezavantaje minore, nesemnificative in comparatie cu rezultatele aduse de tratamentul ortodontic: o buna sanatate dentara, dinti perfect aliniati si un zambet superb.
In concluzie, desi de cele mai multe ori suntem nerabdatori sa obtinem ceea ce ne dorim intr-un timp cat mai scurt, si anume un zambet perfect, decizia pe care o luam trebuie sa tina seama si de consecintele pe termen lung asupra sanatatii noastre dentare, astfel incat sa avem motive sa zambim toata viata.
Articolul este realizat pentru www.edumedical.ro de dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert.