Cum se trateaza vergeturile?


Vergeturile  se asociaza cu perioada sarcinii, a pubertatii, insa pot avea ca vinovat principal obezitatea sau o crestere in greutate pe termen scurt. Acestea dau disconfort si provoaca anxietate mai ales daca sunt localizate pe zonele vizibile ale corpului. Despre modalitatile de tratament ne-a povestit dr. Adina Serban medic specialist dermatolog, la Clinica Hebra Dermatologie.

Anca Rusen

De ce apar vergeturile

Vergeturile, cunoscute si drept striae, se formeaza atunci cand derma – stratul mijlociu care mentine forma si elasticitatea – se intinde mai mult decat poate tolera pielea. Ulterior, fibrele din piele se rup, iar productia de colagen este perturbata, apar cicatrici, cel mai des in zona abdomenului, pe sani, solduri, coapse si in zona posterioara.

Desi nu sunt periculoase din punct de vedere medical, vergeturile pot provoca aparitia unor probleme cu imaginea de sine, chiar anxietate, pentru unele persoane aceste semne fiind o preocupare cosmetica importanta.

Ce sunt vergeturile

Vergeturile sunt o forma de cicatrizare a corpului manifestata prin crestaturi de culori diferite ale pielii.

Principalele tratamente clasice:

Metodele clasice de eliminare a vergeturilor constau in creme sau lotiuni, iar pacienta trebuie sa respecte o dieta echilibrata, insotita de exercitii fizice regulate. Pe piata exista o gama larga de produse care promit indepartarea in mod natural a vergeturilor, insa, de regula, acestea nu reusesc sa aduca rezultate satisfacatoare, in special in cazul cicatricilor vechi. In schimb, un avantaj al acestor produse este costul, mai mic decat cel presupus de alte proceduri dermatocosmetice efectuate in cabinetele de specialitate.

Laserul si indepartarea vergeturilor

Indepartarea vergeturilor cu ajutorul laserului este extrem de eficienta in majoritatea cazurilor. Succes insa este in stransa relatie cu prevalenta si varsta cicatricilor aflate sub tratament. Astfel, cele albe, mai vechi si mai adanci vor fi mai dificil de tratat, in cazul acestor sunt necesare aproximativ 10 – 12 sedinte pentru eliminarea lor completa. Exista si situatii in care, dupa o serie de sedinte cu laser sa se obtina numai reducerea vizibilitatii vergeturilor, nu eliminarea lor completa.

Mezoterapia – imbunatateste aspectul afectiunilor

Mezoterapia este un tratament sigur, noninvaziv, utilizat pentru a imbunatati aspectul vergeturilor. Procedura consta in injectarea in derm a unui complex de ingrediente revitalizante si anti-imbatranire – vitamine, co-enzime, antioxidanti, aminoacizi, minerale. Cu ajutorul acestei proceduri are loc o intinerire a pielii realizata prin stimularea sintezei de colagen. O sedinta dureaza intre 15 si 30 de minute, durata depinde de suprafata care necesita tratament. Trebuie mentionat si faptul ca dupa efectuarea mezoterapiei pot sa apara anumite umflaturi sau roseata la nivelul locului de injectare, dar care vor disparea intr-o perioada scurta de timp prin aplicarea unor comprese reci. Pentru obtinerea unor rezultate vizibile sunt necesare intre 8 si 10 sesiuni de tratament.

Microneedling, o alta optiune de tratament 

O alta optiune de tratament a vergeturilor este microneedlingul, o metoda eficienta desi putin dureroasa si care necesita un timp relativ scurt de recuperare. Aceasta tehnica contribuie la diminuarea aspectului vergeturilor prin modalitatea sa de a induce formarea de colagen si remodelarea pielii.

Fiecare optiune are avantajele si dezavantajele sale, alegerea unui tratament de indepartare a vergeturilor trebuie facuta prin evaluarea a mai multi factori. Varsta vergeturilor este cel mai important dintre ei, dupa care pot face diferenta costurile unei proceduri, dar si numarul de sedinte necesare pentru a obtine rezultate multumitoare.

Articolul este realizat cu sprijinul dr. Adina Serban, medic specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.

 

Etichete: de ce apar vergeturile, ce sunt vergeturile

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.