Medic: Mortalitatea prin bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decat cea provocata de cancer
Mortalitatea prin bolile cardiovasculare in Romania este de trei ori mai mare decat cea provocata de cancer, spune dr. Dragos Vinereanu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie.
„Bolile cardiovasculare in Romania raspund de 60% dintre decese, in timp ce cancerul raspunde de 19% dintre decese. Speranta de viata in Romania este cu circa zece ani mai redusa decat in UE iar acest lucru este cauzat in special mortalitatii prin bolile cardiovasculare. In ultimii 16 ani, mortalitatea prin bolile cardiovasculare nu s-a modificat, in special prin cresterea mortalitatii cardiovasculare prin hipertensiune asociata cu o reducere a mortalitatii cardiovasculare prin infarct probabil datorat Programului de Tratament Interventional al Infarctului miocardic acut. Desi populatia a scazut cu aproape 15% in acesti 16 ani, numarul total de decese prin boli cardiovasculare a scazut cu doar 3-5%”, a declarat dr. Vinereanu, potrivit Agerpres.
El a afirmat ca hipertensiunea arteriala netratata duce la complicatii majore – infarctul de miocard si accidentul vascular cerebral -, foarte important fiind screeningul.
Medicul a mai subliniat ca a scazut varsta celor care au hipertensiune arteriala.
De asemenea, si presedintele Societatii Romane de Hipertensiune, Maria Dorobantu, a afirmat ca principalele cauze care provoaca hipertensiune arteriala sunt obezitatea si consumul de sare.
„Creste prevalenta pentru ca in aceeasi masura sau si mai mult creste obezitatea si de asemenea consumul de sare. Romanii mananca peste 12 grame de sare pe zi iar hipertensivii spre 14. In mod normal ar trebui maximum 5 grame, iar hipertensivii 3-4 grame de sare pe 24 de ore. Acesti doi factori pot sa fie evitati. In felul acesta se poate face preventie de hipertensiune arteriala. Cel mai bogat aliment in sare este painea”, a spus medicul cardiolog, intr-o conferinta privind hipertensiunea arteriala.