Reducerea timpului acordat distractiei si odihnei sunt doi factori care pun in pericol stabilitatea vietii personale si profesionale a oamenilor, astfel incat se impune o mai mare echilibrare a acestor aspecte, potrivit specialistei in psihologie Johana Karla Longines, citata de EFE.
Longines, psiholog la Universitatea Valle de México campus Texcoco a explicat ca actualul ritm de viata invadeaza timpul pe care oamenii il dedica odihnei, fapt ce le poate afecta sanatatea si relatia cu familia, noteaza si Agerpres.
Potrivit unui alt expert, Jesús Uribe Prado, doctor in psihologie la Universitatea Nationala Autonoma din Mexic (UNAM), cel putin 40% din populatie este bolnava de stres din cauza problemelor legate de munca.
Se estimeaza ca 75% din populatia activa mexicana sufera de asa-numitul ‘burnout’ sau sindromul epuizarii profesionale, fapt ce plaseaza Mexicul pe primul loc la nivel mondial in aceasta categorie, urmat de China cu 73% si de SUA cu 59%, potrivit cifrelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Stresul la locul de munca este responsabil pentru 25% din cele 75.000 cazuri de infarct inregistrate anual in Mexic, pe langa alte patologii precum migrene, dureri articulare si de spate, anxietate, probleme de somn sau tulburari gastro-intestinale, mai precizeaza sursele mentionate.
Cercetatorii sunt de parere ca trebuie gasit un echilibru intre viata si munca si sa se identifice timpul si spatiul ce corespund fiecarei activitati.
„Nu trebuie sa aducem serviciul acasa cu noi, trebuie sa avem mai mult timp pentru noi, altminteri aceste probleme vor avea repercusiuni asupra sanatatii noastre”, au explicat acestia.