Centru de terapie pentru copiii cu autism la Brasov „Uite cum cresc”


Ultimii ani au fost marcati de o crestere impresionanta si, totodata, alarmanta, a cazurilor de autism in intreaga lume. Si in Romania acest diagnostic schimba vietile a mii de familii, care se vad nevoite sa isi schimbe prioritatile, sa caute interventii, specialisti si ajutor pentru copilul lor.

In Brasov, s-a infiintat in septembrie 2017 Asociatia Uite cum cresc, care ofera servicii psihologice pentru copiii cu autism si nu numai.

„Principala metoda de interventie in centrul nostru se bazeaza pe principiile interventiei comportamentale, cunoscuta ca ABA- Analiza aplicata a comportamentului. Este in prezent interventia cu cele mai multe rezultate validate stiintific, iar experienta de 8 ani in acest domeniu mi-a demonstrat ca o aplicare corecta a acestor principii poate genera progrese impresionante in viata copilului.”, a declarat Roxana Clinciu, psiholog-logoped si presedinte al Asociatiei.

Exista mai multi factori care influenteaza evolutia unui copil: diagnosticul pe care il stabileste medicul psihiatru, varsta la care se incepe interventia, implicarea familiei in procesul terapeutic, dar si calitatea terapiei, experienta si implicarea specialistilor si adaptarea obiectivelor la nevoile copilului.

In cadrul Asociatiei Uite cum cresc, ABA este implementata in programe intensive de terapie, de cel putin doua ore zilnic, care urmaresc: dezvoltarea abilitatilor de imitare, a celor de relationare cu adultii, dar si cu copiii, construirea abilitatior de comunicare, fie ca este verbala, fie ca se folosesc variante alternative, a cunostintelor din domeniul cognitiv. La fel de importante sunt si deprinderile care il fac pe copil autonom: sa se poata spala singur pe maini, sa se imbrace, sa manance singur, sa foloseasca toaleta. Atunci cand este cazul, se include in interventie desensibilizarea la anumiti stimuli din mediu (obiecte pe care copilul nu le tolereaza in jurul lui, alimente pe care nu le mananca, activitati la care nu pot participa).

Logopedia este inclusa in programul tuturor copiilor, deoarece dezvoltarea abilitatilor de comunicare adecvata este un obiectiv esential in cadrul programelor noastre de interventie. Obiectivele se stabilesc de comun acord cu familia, analizand nevoile copilului si prioritatile familiei.

Inainte de inceperea interventiei, se recomanda familiei sa mearga cu copilul la un consult psihiatric pentru a fi evaluat si, daca este cazul, sa se puna un diagnostic clar. Aceste investigatii sunt utile deoarece pot aparea si alte tulburari asociate de care trebuie sa se tina cont si care pot necesita interventii specifice.

Parintii sunt incurajati sa solicite parerea unui specialist imediat ce apar ingrijorari in ceea ce priveste dezvoltarea copilului. Timpul care trece fara a se interveni, in cazul in care este necesar, trece in defavoarea copilului si adesea intalnim cazuri de parinti care declara: „Imi doresc sa mi se fi spus acum un an sa merg cu copilul la terapie, ca interventia nu are cum sa ii dauneze. Acum avem mult mai mult de recuperat!”

„As vrea sa atrag atentia asupra faptului ca ABA, aplicata corect, implica multa, multa joaca! Copiii invata atat de multe in timpul jocului, se construiesc relatii afective, abilitati sociale atat de necesare in viata. ABA presupune strucutura, organizare, rigoare, dar asta nu inseamna sa uitam ca avem in fata un copil, care are dreptul, inainte de toate, de a fi fericit. Putem aplica ABA la masuta, pe covor, la baie, pe strada sau in autobuz, urmand toti pasii invatati. Insa secretul unei interventii reusite, din punctul meu de vedere, este relatia pe care o ai cu copilul, cat de mult din tine daruiesti in sedintele de terapie si cat de mult te conectezi cu copilul. Ei merita sa dam tot ce avem mai bun, sa ne perfectionam in ceea ce facem si sa sprijinim intreaga familie in aceasta calatorie neprogramata.” Roxana Clinciu, psiholog Asociatia ”Uite cum cresc”.

In Brasov, copiii cu autism mai pot merge terapie si in cadrul Asociatiei Copiii de Cristal si Asociatiei Raza de Speranta.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

3 de intrebari si raspunsuri

  • Cornelia Iancu spune:

    Bună seara!
    Sunt psihoterapeut, terapeut aba; doresc, colaborare cu Asociația dvs., part-time. Mulțumesc!

  • Willmann N. spune:

    Unde aveti sediul in Brasov ?

  • Mathe Eva spune:

    Cum pot sa vorbesc si eu cu cineva?

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.