Oamenii de stiinta au dezvoltat un test de sange care detecteaza proteina toxica amiloid beta, considerata cauza declansarii bolii Alzheimer, informeaza Reuters.
Studiul realizat de cercetatorii din Japonia si Australia a fost publicat recent in revista stiintifica Nature si sustine ca testul are o acuratete de peste 90%.
Cercetarea a fost realizata pe 252 de pacienti australieni si 121 japonezi, cu varste cuprinse intre 60 si 90 de ani, unii dintre acestia considerati normali din punct de vedere cognitiv, altii cu o deficienta cognitiva usoara, iar altii diagnosticati cu Alzheimer, noteaza si Agerpres.
Testul de sange ar putea deschide calea pentru teste mult mai ieftine si mai invazive pentru punerea in evidenta a proteinei amiloid beta, care se acumuleaza in creier pe masura ce Alzheimer avanseaza.
Scanarile cerebrale si testele invazive de lichid cefalorahidian, cunoscute si sub denumirea de punctii lombare, sunt folosite in prezent pentru a stabili depunerea la nivel cerebral a proteinei amiloid beta. Costurile pentru unele dintre testele imagistice cerebrale pot ajunge la peste 900 de dolari.
”Testul nostru de sange poate avea un potential transformativ pentru a facilita dezvoltarea unor medicamente eficace pentru Alzheimer”, a spus Katsuhiko Yanagisawa, directorul general al institutului de cercetare din cadrul Centrului National Japonez pentru Geriatrie si Gerontologie.
De asemenea, si profesorul Colin Masters de la Universitatea din Melbourne, membru in echipa australiana de cercetare, a spus ca testul de sange este un pas catre un eventual tratament pentru aceasta afectiune.
”Inainte sa alergi, trebuie sa inveti sa mergi. Trebuie sa inveti sa diagnostichezi boala in mod direct inainte sa speri ca vei vedea efectul interventiei terapeutice. Acolo se va vedea adevarata valoare a acestui test”, a spus Masters conform surselor mentionate.
Boala Alzheimer se declanseaza cu multi ani inainte ca pacientii sa prezinte simptome ca pierderile de memorie, ceea ce inseamna ca succesul tratamentului este influentat de diagnosticarea timpurie. Aceasta este ce mai comuna forma de dementa si afecteaza trei persoane din zece cu varsta peste 85 de ani.
Va reamintim:
Alzheimer simptome: pierderea energiei, pierderea interesului pentru activitati, pierderea memoriei pe termen scurt, apoi si pe cea pe termen lung. Apar dificultati in vorbire dar si probleme de coordonare si de orientare, depresie.
Alzheimer cauze: astazi nu se cunoaste cu exactitate care sunt cauzele bolii, dar se crede ca alzheimerul apare in urma deteriorarii creierului, care afecteaza structura si functiile anumitor zone din creier. Practic, neuronii sanatosi sunt deteriorati si mor, in felul acesta boala instalandu-se pe nesimtite.
Teste de Alzheimer
Atunci cand se stabileste diagnosticul de Alzheimer, pacientului i se vor face analize de sange, un examen neurologic, RMN sau CT.
Etichete: teste de alzheimer, alzheimer simptome, alzheimer cauze