Specialistii sustin ca nu exista o dieta anume pentru pacientii cu diabet zaharat. Mai mult, dieta pacientului cu diabet este de fapt dieta omului cumpatat, care isi poate permite orice aliment, singura conditie fiind aceea ca produsele sa fie in cantitati mici.
Scopul terapiei nutritionale este de a ajuta pacientii sa faca alegeri alimentare cat mai sanatoase care sa le optimizeze controlul glicemic si sa intarzie aparitia complicatiilor.
[the_ad id=”14074″]Ghidurile europene recomanda pacientilor diagnosticati cu diabet zaharat optimizarea stilului de viata, dar si urmarea cu strictete a tratamentului recomandat de medicul diabetolog.
Totodata, obiceiurile alimentare sanatoase ar trebuie sa fie educate inca din copilarie, in familie.
Nutritionistii recoamnda in cazul diabetului zaharat si nu numai, metoda farfuriei. Altfel spus, planificarea alimentatiei prin aceasta metoda care este populara si in randul sportivilor, precum si a persoanelor care au probleme cu greutatea si doresc sa slabeasca.
Model de farfurie sanatoasa:
Recomandari pentru o dieta cat mai sanatoasa:
• Consuma lapte degresat sau semidegresat, iaurturi si branzeturi care au continut scazut de grasimi.
• Mananca legume si zarzavaturi cat de multe.
• Alege carnea slaba de pasare sau de peste, ideal este sa o prepari la cuptor/ gratar. Nu adauga sosuri suplimentare.
• Cat mai multe fructe, dar nu suc de fructe.
• Consuma cereale integrale in locul celor rafinate, de exemplu, alege painea neagra in locul celei albe.
Consumul de oua in cazul infectiilor urinare pe fondul unui diabet vechi este permis?
Daca da cat anume?