Raceala si gripa au multe simptome asemanatoare desi sunt afectiuni complet diferite. De cele mai multe ori, tusea, stranutul sau durerile de gat nu pot arata daca este vorba despre o raceala banala sau o gripa.
De regula, atat raceala cat si gripa sunt afectiuni usoare care daca sunt tratate corect, se vindeca fara complicatii, insa atunci cand nu se administreaza tratamentul potrivit sau cand imunitatea organismului este scazuta, se pot agrava dand nastere unor probleme grave de sanatate. Cu toate acestea sunt anumite simptome care le diferentiaza si pe care este bine sa le cunosti pentru a actiona corect.
Cum se diferentiaza raceala de gripa:
• Raceala este cauzata de peste 200 de virusuri, gripa este cauzata de virusul gripal. Mai exact, raceala este o infectie virala provocata in special de rinovirusuri, care afecteaza mucoasa nazala, sinusurile, faringele si caile respiratorii. In schimb, gripa este cea mai agresiva viroza respiratorie, fiind provocata de virusul gripal care se poate manifesta ca o infectie a plamanilor si a cailor respiratorii.
• Raceala este mai des intalnita iarna, insa poate sa apara pe tot parcursul anului. Gripa isi face simtita prezenta, de regula, in sezonul rece in lunile noiembrie-februarie, atunci cand sistemul imunitar este mai slabit din cauza schimbarilor bruste de temperatura si a existentei virusurilor gripale.
• Raceala este de cele mai multe ori usoara in manifestari, pe cand gripa este insotita de o simptomatologie mult mai agresiva, cu o singura exceptie: congestia nazala este mai puternica in cazul racelilor.
• Debutul unei raceli este lent, de regula, pacientul se confrunta cu starile de oboseala, stranut, tuse seaca sau productiva si nas infundat sau rinoree. Gripa insa are un debut brusc cu febra mare, este prezenta o stare de rau generala, o oboseala persistenta. Pacientul are migrene puternice, dureri musculare si osoase, dar si rosu in gat. De regula, febra dureaza intre 3 si 5 zile. Demn de mentionat este faptul ca la gripa intotdeauna febra este mare, de peste 39 de grade Celsius. De fapt, specialistii subliniaza faptul ca nu exista gripa fara febra. Este adevarat ca uneori si banala raceala poate fi insotita de febra, dar nu cu valori mari si nu pentru o perioada de cateva zile.
• Raceala dureaza intre 3 si 5 zile, maximum 10 zile si nu lasa niciun fel de sechele, insa gripa poate dura intre 5 zile si 15 zile, iar perioada de convalescenta este semnificativ mai mare decat in cazurile de raceala.
Este important de retinut ca antibioticele nu sunt eficiente in cazul racelilor, gripei si virozelor respiratorii, decat numai atunci cand este vorba si de o infectie bacteriana asociata acestora. De aceea, trebuie sa eviti automedicatia, iar la primele semne de gripa sa mergi la medic pentru evaluarea starii de sanatate si administrarea tratamentului
Cum se transmite gripa:
Gripa este o boala extrem de contagioasa care se transmite rapid de la omul bolnav la cel sanatos prin tuse, stranut sau prin folosirea in comun a obiectelor contaminate de cel bolnav.
Preventia gripei
Gripa poate fi prevenita prin vaccinare antigripala, iar vaccinarea este bine sa fie facuta cu cel putin o luna inaintea debutului epidemiei de gripa. In lunile octombrie-decembrie este recomandata vaccinarea antigripala.
Principalele complicatii ale gripei
Cazurile de gripa severa care nu sunt atent monitorizate de medici si, in consecinta, netratate corespunzator, pot da nastere unor complicatii destul de severe.
Astfel, principalele complicatii ale gripei sunt: bronhopneumonii, sinuzite, otite, bronsite, meningoencefalite, miocardite, pericardite.
Sunt, insa si cazuri de gripa extrem de grave, atunci cand decesul survine in numai cateva zile.
De asemenea, este foarte important ca bolnavii de gripa sa fie internati cand evolutia bolii este severa, tocmai pentru ca medicii sa evite complicatiile care pot fi serioase, mai ales daca pacientul are si o boala cardiovasculara, bronhopulmonara sau diabet zaharat.
Altfel spus, gripa poate agrava o boala cronica, poate accentua crizele de astm bronsic, poate decompensa diabetul zaharat si agrava crizele de angina pectorala.