Privarea de somn impiedica celulele cerebrale sa comunice in mod corespunzator, acest lucru afectand felul in care oamenii percep lumea din jurul lor, conform unui studiu recent, citat de cotidianul britanic The Telegraph.
Cercetarea, care poate avea implicatii serioase in ceea ce priveste conducerii autovehiculelor in conditii de oboseala, demonstreaza ca anumite zone ale creierului se ”opresc” pentru a se odihni, chiar daca o persoana este inca treaza.
In urma scanarii creierelor persoanelor private de somn, o echipa de oameni de stiinta din cadrul Universitatii Los Angeles din California (UCLA) a descoperit, in premiera, ca oboseala intrerupe comunicarea intre celulele creierului si previne codificarea amintirilor in mod corespunzator. De asemenea, aceasta poate cauza pierderi temporare ale memoriei si scaderea capacitatii vizuale, relateaza si Agerpres.
Astfel, cred cercetatorii, o persoana obosita ar putea sa nu observe un pieton care paseste in fata unei masini.
”Privarea corpului de somn le fura de asemenea neuronilor capacitatea de a functiona corespunzator. Astfel, se ajunge la lacune cognitive in ceea ce priveste modul in care percepem lumea din jurul nostru si cum reactionam la aceasta. Totusi, nu exista standarde legale sau medicale pentru identificarea soferilor foarte obositi aflati in trafic asa cum exista pentru cei cu alcoolemie ridicata”, a declarat medicul Itzhak Fried, profesor de neurochirurgie la UCLA.
Pentru aceasta cercetare publicata in jurnalul Nature Communications , oamenii de stiinta au studiat 12 pacienti cu epilepsie privati de somn care avusesera electrozi conectati la creiere si carora li s-a cerut sa imparta pe categorii, cat de rapid posibil, o varietate de imagini.
Cu cat pacientii erau mai somnorosi, cu atat ei indeplineau mai greu sarcina ce le fusese atribuita. In plus, rezultatele scanarilor au demonstrat ca pe masura ce raspunsul pacientilor incetinea, acelasi lucru se intampla si cu activitatea neuronilor lor.
”Am observat cu fascinatie modul in care privarea de somn a intrerupt activitatea celulelor creierului”, a adaugat dr. Yuval Nir de la Universitatea din Tel Aviv, unul dintre autorii principali ai cercetarii, potrivit surselor mentionate.
Studiul a evidentiat, de asemenea, ca in zonele in care neuronii actionau mai lent, undele cerebrale prezentau la randul lor o incetinire a activitatii, acest lucru sugerand ca zona respectiva incerca sa doarma.
Studii anterioare au identificat asocieri intre privarea de somn si cresterea riscului de depresie, obezitate, diabet, infarct, accident vascular cerebral si cu comiterea unor erori medicale.