Riscurile pe care le ascunde prediabetul

Peste trei milioane de romani sunt in faza de prediabet, dar cei mai multi nu stiu asta. Prediabetul este faza de dinaintea diabetului si poate creste riscul de infarct si accident vascular cerebral.

Potrivit specialistilor, exista doua feluri de prediabet: cresterea glicemiei matinale, forma mai usoara, si alterarea tolerantei la glucoza, forma mai grava.

De obicei, prediabetul este asimptomatic, dar sunt anumite semne care pot indica acest diagnostic: sete excesiva, urinat frecvent, vedere incetosata, oboseala extrema.

„Daca observam ca ne creste circumferinta abdominala sau avem hipertensiune, trebuie sa le investigam si pe celelalte. Oricare dintre aceste simptome, de regula, le asociaza si pe celelalte”, spune  prof. dr. Cristian Serafinceanu, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, potrivit Digi 24.

„Daca sunt niste populatii de risc, mai frecvent la barbati, mai frecvent dupa 40 de ani, daca in familie exista rude cu diabet zaharat de tip 2, daca descoperim o hipertensiune sau un colesterol crescut sau trigliceridele crescute, atunci trebuie sa le investigam si pe celelalte pentru a vedea daca exista acest sindrom metabolic”, a mai adaugat specialistul.

[the_ad id=”14076″]Modificarea stilului de viata poate preveni transformarea prediabetului in diabet. „Pentru a nu ajunge la diabet trebuie optimizat stilul de viata. Adica sa scada in greutate, macar 5-10% in urmatoarele 6 luni, trebuie sa faca un efort fizic moderat, 150 de minute de efort fizic moderat sau intens, sa renunte la fumat si sa aiba un regim de somn adecvat, intre 6 si 8 ore pe zi.

In alimentatie, trebuie sa scada aportul caloric si renuntarea la alimentele cu index glicemic mare. De asemenea, redusa sarea, consumarea suficienta de apa,” recomanda prof. dr. Cristian Serafinceanu potrivit sursei mentionate.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.