Studiu: Microparticule de plastic in apa de la robinet

Probe de apa potabila prelevate de la robinete din 14 tari au revelat prezenta aproape sistematica a microparticulelor din plastic, ale caror efecte asupra sanatatii sunt inca putin cunoscute, relateaza AFP citand un studiu american publicat miercuri.

Pentru aceasta cercetare, o echipa de oameni de stiinta de la Universitatea din Minnesota si Universitatea de Stat din New York au colectat, la inceputul anului 2017, 159 mostre de apa potabila din diferite tari (Uganda, India, Indonezia, Beirut, Ecuador, Statele Unite si altele), dar si din Europa, scrie si Agerpres.

Analiza efectuata de un laborator de la Universitatea din Minnesota a demonstrat ca ”83% dintre probe contin particule de plastic”, au afirmat cercetatorii intr-un raport intitulat „Invizibil: plasticul din interiorul nostru”.

Numarul de microplastice identificate intr-un litru de apa a variat de la 0 la 57, cu o medie de peste 4 pe litru, iar marimea lor a fost intre 0,1 si 5 milimetri.

Tinand cont ca o persoana bea, in general, intre 2 si 3 litri de apa pe zi, acesta ar putea ingera intre 3 si 4.000 de microparticule in fiecare an, au estimat cercetatorii.

„Densitatea cea mai mare a plasticului a fost identificata in America de Nord, iar cea mai scazuta in tarile europene”, au notat oamenii de stiinta. Conform surselor mentionate.

Efectele asupra sanatatii a prezentei microparticulelor de plastic sunt in curs de determinare, insa autorii studiului noteaza ca lucrarile anterioare au aratat ca acestea pot contribui la raspandirea substantelor chimice si a bacteriilor.

„Aceste particule de plastic (prezente in apa de baut) se adauga materialelor plastice potential consumate din alte produse precum sarea de mare, berea sau fructele de mare”, au subliniat autorii care au facut apel la aprofundarea cercetarii asupra efectelor ingerarii acestora asupra sanatatii umane.


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.