La nivel mondial, in 2015, existau 36 de milioane de nevazatoari, potrivit unui studiu care estimeaza ca acest numar s-ar putea tripla pana in 2050, odata cu cresterea demografica si imbatranirea populatiei.
Cresterea numarului persoanelor nevazatoare poate fi stopata daca se va investi mai mult in dezvoltarea unor tratamente inovatoare, precizeaza autorii studiului publicat in revista britanica The Lancet Global Health.
Alte 217 milioane de persoane au deficiente de vedere in grad moderat sau sever, cu 35% mai mult decat in anul 1990, iar numarul lor va creste la 588 de milioane in 2050, estimeaza cercetarea care a colectat date din 188 de tari, informeaza si AFP.
Mai mult de un miliard sufera de presbiopie (prezbitism), o problema a vederii de aproape care apare odata cu varsta.
Aceste statistici contabilizeaza doar persoanele care nu beneficiaza de o corectie potrivita, a precizat pentru AFP Rupert Bourne, profesor la Anglia Ruskin University din Marea Britanie, potrivit Agerpres.
Conform definitiei OMS, cecitatea inseamna acuitate vizuala sub 1/20 sau un camp vizual limitat la 10 grade sau mai putin, in timp ce deficienta vizuala severa corespunde unei acuitati vizuale cuprinse intre 1/20 si 1/10, iar moderata intre 1/10 si 3,3/10.
Cercetatorii estimeaza ca gradul de incidenta a cecitatii la nivel global s-a diminuat de la 0,75% in 1990, la 0,48% in 2015, in timp ce procentul deficientelor vizuale moderate si severe s-a redus de la 3,83% la 2,90%. Scaderea se datoreaza cresterii nivelului de trai, programelor de sanatate publica, dezvoltarii unor proceduri medicale precum chirurgia cataractei si accesibilitatii serviciilor oftalmologice.
Studiul arata de asemenea discrepante geografice, cu o rata de incidenta mai mare in tarile cu venituri mici din Africa subsahariana si Asia.
Femeile sunt mai afectate de afectiuni ale vederii, reprezentand 56% din totalul persoanelor nevazatoare si 55% din totalul persoanelor cu deficiente de vedere.