Parintii care refuza vaccinarea si consilierea nu isi vor putea inscrie copiii in colectivitate, dar vor putea gasi alternative educationale, explica ministrul Sanatatii, Florian Bodog.
Sanctiuni vor fi aplicate, potrivit proiectului de lege conceput de Ministerul Sanatatii, parintilor care nu se prezinta la medic si celor care refuza sa fie informati cu privire la vaccinare. Daca va fi adoptata in forma prezentata, legea ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2019.
„Am discutat si cu ministrul Educatiei si cu specialisiti in educatie si exista si posibilitati alternative de invatamant pe care parintii si le pot asuma in cazul in care isi asuma ca refuza vaccinarea. Repet, parintele are posibilitatea de a refuza vaccinarea, are posibilitatea sa scrie acest lucru si sa isi asume responsabilitatea pentru actul de a refuza vaccinarea. Orice i se intampla copilului sau cuiva din comunitate, parintele si-a asumat aceasta responsabilitate”, a precizat Bodog, intr-un interviu acordat News.ro.
Pentru a-si putea inscrie copilul in unitati publice de invatamant, parintii vor trebui sa faca dovada administrarii a sapte vaccinuri obligatorii: hepatitic B (administrarea la 48-72 de ore de la nastere), pneumococic conjugat, un vaccin nou introdus (la varsta de 2, 4 si 11 luni), BCG (se administreaza la nastere), hexavalant (se administreaza in trei doze la 2, 4 si 11 luni), tetravalent (la sase ani), ROR (se administreaza la 1 an si la 5 ani), si dTPa – diftero-tetanic-pertussis acelular (se administreaza la 14 ani), relateaza si Digi24.
Potrivit surselor mentionate, Florian Bodog a mai aratat ca proiectul de lege prevede sanctiuni nu doar pentru parinti, ci si pentru ministrul Sanatatii, daca se ajunge in situatia absentei stocurilor de vaccin.
„Poate fi sanctionat ministrul pentru lipsa de decizie. Eu trebuie sa imi asum daca unul dintre directori nu si-a facut treaba. Directorii din minister, toti care lucreaza in acest domeniu, pot fi sanctionati”, a mai precizat Ministrul Sanatatii.