CNAS precizeaza ca valabilitatea cardului european de asigurari sociale de sanatate CEASS (EHIC) este de un an de la data emiterii, conform modificarii efectuate in Legea 95/2006 prin Ordonanta de Urgenta nr. 5/2016, publicata in Monitorul Oficial nr. 189/14 martie 2016.
„Afirmatia aparuta in presa de astazi, conform careia „romanii pot beneficia in timpul calatoriilor in spatiul UE, pentru o perioada de cel mult sase luni, de servicii medicale gratuite, decontate de statul roman in baza cardului european de sanatate” este eronata si nu a avut ca sursa CNAS.
Totodata, precizam ca acordarea tratamentelor devenite necesare, de regula servicii medicale urgente, in baza cardului CEASS, pe durata deplasarii asiguratilor romani in statele UE/SEE/Elvetia nu este neaparat gratuita. Tratamentele respective se acorda in aceleasi conditii ca si cele oferite asiguratilor sistemului social de asigurari de sanatate din tara de destinatie. Spre exemplu, daca asiguratul din tara de destinatie plateste o contributie personala sau o coplata pentru spitalizare, atunci si beneficiarul de card european aflat in tara respectiva va achita din surse proprii aceeasi suma, fara ca aceasta sa-i fie decontata ulterior de casa de asigurari de sanatate”, scrie intr-un comunicat al CNAS.
Cardul european poate fi utilizat la toti furnizorii de servicii medicale din sistemul de securitate sociala din tara de destinatie, nu doar la spitalele publice, potrivit sursei mentionate.