Studiu: Copiii care consuma doar lapte vegetal pot ramane mai scunzi

Un studiu al oamenilor de stiinta din Canada concluzioneaza ca acei copii care nu consuma lactate de origine animala, ci alternative precum lapte de soia, migdale sau orez, vor fi mai scunzi.

Cercetatorii au analizat 5000 de copii cu varste cuprinse intre 2 si 6 ani si au stabilit ca este suficient un singur pahar de lapte care nu este de origine animala pe zi pentru ca micutii sa fie cu aproape jumatate de centimetru mai scunzi decat media varstei.

Expertii spun ca, spre exemplu, un copil de 3 ani care bea trei cani de lapte de soia sau migdale este cu un centimetru jumatate mai mic de inaltime decat cel care consuma lapte de vaca, scrie Digi24.

Nu este asa o diferenta mare cand ai aceasta varsta, dar specialistii canadieni spun ca modificarile devin mult mai vizibile in adolescenta.

De asemenea, cercetarea sugereaza ca unul dintre motivele pentru aceasta diferenta de inaltime ar putea fi faptul ca laptele care provine din plante nu stimuleaza factorul de crestere de tip insulinic (IGF) asa cum o face laptele de vaca. Pe de alta parte, specialistii spun ca nivelurile mai scazute de IGF pot reduce riscul unor fracturi sau chiar al aparitiei unor tipuri de cancer.

Este de asteptat ca studiul cercetatorilor sa creeze controverse despre beneficiile laptelui de vaca versus laptele vegetal.

 


Intrebarile adresate pe alte pagini ale site-ului decat cele de mai sus nu se transmit automat catre medici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.